levend herbarium, Beelden op de Berg Wageningen

Tentoonstelling

Beelden op de Berg over authenticiteit en manipulatie

Dit jaar wordt in Wageningen voor de tiende keer de kunstmanifestatie ‘Beelden op de Berg’ georganiseerd. Voor deze editie wilden de curatoren Koos Flinterman en Krijn Christiaansen een brug slaan tussen kunst en wetenschap, en nodigde onderzoekers van de Wageningen UR uit om in dialoog te gaan met de deelnemende kunstenaars.

Organisator Beelden op de Berg
Datum

vr 14 juni 2013 tot zo 15 september 2013

Een dialoog tussen kunst en wetenschap 

Dit resulteerde in diverse boeiende, vaak sterk conceptuele, kunstwerken die tot 15 september te bezichtigen zijn in het Belmonte Arboretum, en omliggende locaties (zie voor een complete beschrijving van de tentoonstelling www.beeldenopdeberg.nl).

Herbarium Vivum

Eén van de werken is het ‘Herbarium Vivum’ van het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen, waarin planten van cultuurgewassen in tien staande panelen van metaal en plexiglas gedwongen worden zich in twee dimensies te ontwikkelen. Het resultaat is een levend herbarium, de panelen zijn levende representaties van herbarium vellen, waarop al eeuwen gedroogde planten voor taxonomisch onderzoek worden gearchiveerd. De panelen tillen de planten uit hun gebruikelijke context, en dwingen de toeschouwer op een nieuwe manier naar de planten te kijken. Dit indrukwekkende werk is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de kunstenaars en Wageningen UR-onderzoekers.

Zo ontstond het idee na een bezoek van de kunstenaars aan het herbarium, om in samenwerking met onderzoekers van Wageningen UR proefopstellingen gemaakt en getest en zijn in onderling overleg de gewassen gekozen, en de plantjes uit zaad opgeteeld in WUR kassen totdat ze in het arboretum uitgeplant konden worden.

Maar ook in andere werken is de inbreng van WUR onderzoekers duidelijk te zien, zoals in het project van Studio Eric Klarenbeek, waarin de mogelijkheden van 3d-printen met plantaardig materiaal worden onderzocht. In een opstelling op het tentoonstellingsterrein worden onderdelen van een stoel geprint met bioplastic. Deze onderdelen zullen gevuld worden met een substraat met mycelium, opdat de schimmel de stoel haar karakter en mogelijk stevigheid zal geven.

Beelden op de Berg heeft zowel aan kunstenaars als aan wetenschappers de gelegenheid gegeven zich door elkaar te laten inspireren, maar bovenal heeft het geresulteerd in een serie kunstwerken waardoor eenieder zich kan laten verrassen of liever nog verbazen.