Nieuws

Beheersing van het Schmallenbergvirus

Gepubliceerd op
29 november 2013

In een artikel in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde nr 11 november 2013, blikt prof.dr. Wim van der Poel (CVI) terug op de Schmallenbergepidemie in Noordwest-Europa.

De epidemie ontstond naar alle waarschijnlijkheid in de zomer van 2011. Toen werden door diverse rundveebedrijven in Oost-Nederland acute diarree en melkgiftdaling gemeld. Door FLI, de GD en CVI werd in november 2011 het Schmallenbergvirus als ziekteverwekker geïdentificeerd, vernoemd naar de eerste vindplaats in Duitsland.

Naast diarree en melkgiftdaling bij acute infecties waren ernstige afwijkingen bij de geboorte van lammeren en kalveren de belangrijkste klinische verschijnselen vooral in de eerste helft van 2012. Toch bleef de economische schade relatief beperkt : Op de getroffen rundveebedrijven(1%) ging het om slechts enkele kalveren. Echter, bij de getroffen schapenbedrijven (8%) hadden sommige bedrijven te maken met wel 50% lammeren met aangeboren afwijkingen. Handelsbeperkingen vanwege Schmallenberg-uitbraak in Europa duren nog wel steeds voort.

Preventie en bestrijding
Bestrijding van het Schmallenbergvirus is lastig vanwege het feit dat het virus door knutten wordt overgebracht, die zelfs in stallen met fijnmazige ventilatieroosters dieren hebben kunnen besmetten. Veel dieren hebben inmiddels antistoffen tegen het virus aangemaakt en zijn voorlopig niet vatbaar voor de infectie. Voor de bescherming tegen de besmetting hebben diverse farmaceutische bedrijven een vaccin ontwikkeld. Enkele vaccins zijn inmiddels op de markt en ook in Nederland kunnen dieren gevaccineerd worden.


Artikel Beheersing van het Schmallenbergvirus in Tijdschrift voor Diergeneeskunde nr 11 2013

Meer informatie over Schmallenbergvirus op website CVI