Nieuws

‘Bevers’: nieuw boek met antwoorden op knagende vragen

Gepubliceerd op
8 november 2012

De bever is bezig met een snelle opmars in Nederland. Door de mens uitgeroeid in de 19de eeuw, maar door diezelfde mens ook weer teruggebracht. Na uitzettingen in de Biesbosch in de jaren tachtig volgden vele herintroducties in andere natuurgebieden. Inmiddels telt Nederland alweer zeshonderd volwassen bevers.

Foto: boekomslag Bevers

2012 is het Jaar van de Bever. Voor de KNNV Uitgeverij aanleiding om een boek over deze soort uit te brengen, geschreven door Alterra-ecoloog Jasja Dekker en Stefan Vreugdenhil van de Zoogdiervereniging. ‘Bevers’ beschrijft de woelige geschiedenis van de bever, evenals het gedrag en de leefwijze van dit grootste knaagdier van Europa. Het boek geeft ‘antwoorden op knagende vragen’, aldus de KNNV. Het vertelt waar en wanneer je het beste bevers kunt zien of hun sporen kunt ontdekken, zoals omgeknaagde bomen en potloodvormige takken. Daarnaast laat Bevers zien hoe vraatschade of opstuwing van water door bevers is te voorkomen en werpt het boek een blik op de toekomst van deze dammenbouwers.

Het boek bevat ook tal van wetenswaardigheden, over de schubben op de staart van de bever, de oranje tanden en zwemvliezen tussen zijn poten. De toegankelijke teksten worden afgewisseld met interviews met gepassioneerde beverkenners, waaronder de oprichter van de beverwerkgroep Vilmar Dijkstra, Bart Nolet van het NIOO en Jan Classens van Waterschap Peel en Maasvallei.

Bevers is een rijk geïllustreerd en uitgebreid naslagwerk, dat vele natuurliefhebbers zal aanzetten zelf op ‘beverjacht’ te gaan om een glimp van deze bijzondere knager op te vangen.

Bevers, door Jasja Dekker en Stefan Vreugdenhil. Prijs: € 19,95, verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl.