Biobased composieten

Biobased composieten zijn vezelversterkte kunststoffen die geheel of gedeeltelijk bestaan uit hernieuwbare grondstoffen. Zowel het kunststof basismateriaal als de vezelversterking kunnen van natuurlijke oorsprong zijn. Biobased composieten worden bijvoorbeeld toegepast in de bouw, de automobielindustrie en voor behuizingen van elektronica.

Composieten

Composieten vormen een interessante groep materialen omdat ze sterk en stijf zijn, en deze eigenschappen behouden bij hoge temperaturen. Voordelen van het gebruik van composieten boven bijvoorbeeld metalen zijn onder andere een laag gewicht, lange levensduur en lage onderhoudskosten. Er zijn twee soorten kunststofcomposieten:  thermoplastische en thermoset composieten. Thermoplastische composieten zijn plastics gevuld met korte vezels of combinaties van plastic met weefsels of ‘non-wovens’. Belangrijke toepassingen voor deze materialen zijn auto onderdelen zoals deurpanelen en dashboards. Thermoset composieten zijn harsen gevuld met lange vezels, weefsels of non-wovens. Dit type composieten wordt gebruikt in toepassingen waarin hoge eisen aan materiaaleigenschappen worden gesteld zoals zeiljachten en windturbinebladen.

Biobased composieten

De eerste generatie biobased composieten kende diverse nadelen: met name in de verwerking, maar ook ten aanzien van de kosten. Dit heeft hun marktintroductie vertraagd. Met de toenemende beschikbaarheid van bioplastics, biobased harsen en vezelmaterialen voor composiettoepassingen neemt de kwaliteit en toepasbaarheid van biobased composieten de laatste jaren sterk toe.

Traditionele vezelversterkende materialen zoals glas kunnen we vervangen door biobased vezelversterkingen zoals natuurlijke vezels (vlas, hennep, hout), viscose en PLA. Deze biobased materialen kunnen we toepassen in de vorm van korte en lange vezels, non-wovens en weefsels. Een belangrijk voordeel van het gebruik van biobased vezels in composieten is dat deze geschikt zijn voor thermische recycling. Bioplastics en biobased harsen worden met name toegepast vanwege milieuvoordelen zoals een verminderde CO2 uitstoot en minder uitputting van fossiele grondstoffen.

Unieke expertise op het gebied van biobased composieten

Wageningen Food & Biobased Research beschikt over unieke expertise op het gebied van bioplastics, biobased harsen, thermosets en thermoplasten, natuurlijke vezels en composieten. We werken al tientallen jaren aan de ontwikkeling van versterkende vezels uit diverse gewassen zoals vlas, hennep, jute en kokos. We analyseren de eigenschappen van deze vezels en onderzoeken en ontwikkelen de toepassing in combinatie met diverse harssystemen en bioplastics. Daarnaast hebben we veel ervaring met het maken van thermoplastische composieten met behulp van extrusie.

Gerelateerde informatie