spuitmachine voor greenprotect

Nieuws

Biologische coating tegen onkruid

Gepubliceerd op
3 juni 2014

In het vakblad Duurzaam Geproduceerd Magazine wordt melding gemaakt van een innovatie op het gebied van preventief onkruidbeheer: Greenprotect. Schmits Chemical Solutions, producent van coatings voor textiel, ontwikkelde een milieuafbreekbaar laagje tegen onkruid. De coating is in eerste instantie ontwikkeld voor een aardbeiplantenproducent die zocht naar een milieuvriendelijk alternatief voor herbiciden. Het product is inmiddels ook toepasbaar in de containerteelt van boomkwekerijgewassen. De toepasbaarheid van Greenprotect in de openbare ruimte (bv. plantvakken) is nog niet onderzocht (Foto: RVO.nl).

Chemie

Producten voor de land- en tuinbouw zijn niet de core business van Schmits, dat vooral chemische mengsels maakt voor reinigingsmiddelen en textielcoatings. Een aantal jaren geleden werd het bedrijf benaderd met een bijzondere vraag. Aardbeiplantenproducent Goossens Flevoplant zocht een milieuvriendelijk alternatief voor herbiciden. “Telers en kwekers hebben hieraan grote behoefte, maar een dergelijk product bestond nog niet”, vertelt Miechel Zweers, directeur R&D bij Schmits. Schmits ging de uitdaging samen met Goossens aan, en ontwikkelde Greenprotect: een milieuvriendelijk product tegen het ontkiemen van onkruid, gemaakt van natuurlijke vezels.

Coating

Greenprotect is een soort coating, een vloeibare suspensie op basis van houtpulp. De teler kan dit product met een sproeiapparaat aanbrengen op de grond. Na het drogen vormt zich een veerkrachtig, bodembedekkend laagje dat wel vocht doorlaat, maar geen licht. Hierdoor kan onkruid niet ontkiemen en na de oogst kan de teler het weer omploegen.

Ons primaire doel is uiteraard geld verdienen. Maar wij zien dat dit op langere termijn alleen kan met duurzaam ondernemen.
Wouter Izaks, business developer bij Schmits

Introductie

Greenprotect is tijdens Meet&Green 2013 gepresenteerd als afdekmateriaal voor de container- en vollegrondsteelt. In samenwerking met Goossens Techniek in Ens is een eerste prototype ontwikkeld om Greenprotect machinaal op de pot te spuiten. Deze spuitmachine is volgens de producenten eenvoudig in het oppotproces te integreren. De verwachting is dat het nieuwe afdekmiddel in de loop van 2014 op de markt komt.