Nieuws

‘Blije mensen eten beter’

Gepubliceerd op
6 oktober 2011

Welke invloed voeding heeft op de gemoedstoestand is niet eenvoudig aan te tonen

111006f4yopening_act.jpg

Er is wel veel bewijs dat mensen die zich goed voelen, beter eten. Daarover spraken Frans Kok (hoogleraar humane Voeding) en Laura Bouwman (universitair docent Gezondheid en Maatschappij) gisteren bij de officiële opening van het Food4You kennisfestival.

“Ik word gelukkig van chocola”, had de Gelderse gedeputeerde Annemieke Traag gezegd tijdens haar voordracht aan de vele genodigden in Hotel de Nieuwe Wereld. “Laten we eens kijken wat onderzoek zegt over het verband tussen chocola en geluk”, reageerde Frans Kok, die na haar sprak. In chocola zit weliswaar tryptofaan, een stofje dat zorgt dat er in het brein serotonine vrijkomt, “maar om zoveel van die neurotransmitters aan te maken dat het een effect heeft op je gemoed, zul je zo’n tien plakken chocola moeten eten”, verklaarde Kok. Veel waarschijnlijker is daarom dat het vet en de suiker zorgen voor een energiek gevoel, concludeerde de hoogleraar.

111006FransKokf4y1.jpg

De slogan van Food4you 2011 is ‘Good food, better mood’, maar vaak blijkt ‘good mood, better food’ beter van toepassing. Net als Laura Bouwman, die de tweede wetenschappelijke bijdrage van de avond mocht leveren, draaide Kok de relatie tussen voeding en het gemoed een paar keer om. Zo zei hij: “Mensen zoeken voeding om hun stemming gunstig te beïnvloeden, daarom eten depressieve mensen meer chocola.” Hij refereerde ook aan eerder dit jaar gepubliceerd artikel in Science getiteld ‘Happy people live longer’. Op basis van dagboeken van nonnen in eenzelfde klooster (die allemaal dus hetzelfde eetpatroon hadden) werd bepaald welke nonnen positiever in het leven stonden. Die nonnen bleken gemiddeld zeven jaar langer te leven dan de minder gelukkige zusters. Daarmee was niet gezegd dat voeding onbelangrijk is, want dat goede voeding bijdraagt aan de gezondheid, voor velen een voorwaarde voor geluk, stond voor alle sprekers buiten kijf.

111006f4y_LauraBouwman1.jpg

‘Neem een voorbeeld aan mensen die gezond leven’

Bouwman belichtte het “salutogene perspectief”. In die visie is de oorsprong van gezondheid het uitgangspunt, en niet het voorkomen van ziektes. “Mensen zijn niet de hele dag bezig om te voorkomen ziek te worden, maar proberen een gezond leven op te bouwen”, stelde Bouwman. Ze richtte zich daarmee tegen de dominante stroming in de biomedische wereld, waar het bedenken van oplossingen voor gezondheidsproblemen centraal staat. “We moeten juist op zoek naar mensen die het goed doen en die mensen als voorbeeld nemen”, zei ze. “Gezondheid is een proces. Daarin speel je een actieve rol. Natuurlijk word je beïnvloed door de omgeving, maar jij hebt zelf ook invloed op de omgeving.” Mensen die sterk georiënteerd zijn op gezond en verantwoord leven – die een sterke ‘sense of coherence’ hebben, zoals sociale wetenschappers dat noemen – worden (over het algemeen) ouder en blijven langer gezond, vertelde de docent Gezondheid en Maatschappij. En met de juiste voorbeelden kan iedereen een sterkere ‘sense of coherence’ ontwikkelen, zo bepleitte ze. Dat betekent niet nog meer voorlichting en nog meer kennis verspreiden, want lang niet iedereen maakt de stap van weten naar doen. We moeten vooral meer doen en ervaren, en dan gaan we er vanzelf beter over nadenken. “Doe dus vooral Food4you”, sloot Bouwman haar betoog af.

Onderwijsplein

Carel Rink, de directeur van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen (een MBO-school waar de leerlingen de fijne kneepjes van het horeca-vak leren), kon het belang van het doen alleen maar beamen. Hij vroeg aandacht voor het Onderwijsplein, dat op 6 oktober plaatsvindt bij de Sapfabriek in Ede. Duizend leerlingen van het vmbo, de havo en het vwo zien hier welke studie- en carrièremogelijkheden er zijn in de Food Valley. “We staan er niet bij stil welke processen er allemaal voor zorgen dat wij dagelijks kunnen genieten van lekkere, gezonde en duurzame producten”, zei Rink. Om leerlingen te interesseren voor een vak in de levensmiddelenindustrie is de branche een campagne gestart. Meer informatie daarover vind je op www.hoemaakjehet.com. Op het Onderwijsplein staat dat thema, ‘Hoe maak je het?’, eveneens centraal. Dat thema is drieledig: 1. hoe produceer je voedsel? 2. wat doet voeding met je gemoed en gesteldheid? en 3. Hoe kun je carrière maken in de voedingsbranche?

Food Valley

Dat de sector Agro & Food op dit moment enorm in de belangstelling staat, en daarmee ook de Food Valley, wist Wageningen UR-bestuurder Martin Kropff te vertellen. Hij zit in het Topteam Agro & Food dat voor innovaties moet zorgen die deze belangrijkste economische sector van Nederland nog sterker moeten maken. Ook Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland, met economie en innovatie in de portefeuille, gaf aan hoe de provincie de sector ondersteunt in het versterken van de agrofood-keten. “Voeding is een onderwerp dat dicht bij ons staat. Hier in de Food Valley zit kennis die ons allen direct raakt”, sprak Traag. De Wageningse burgemeester Geert van Rumund zei trots: “Wageningen is de plek waar het kennishart klopt van de Food Valley”. Hij voegde daar direct aan toe hoe belangrijk de samenwerking was met partners in de regio.

Zaterdag 8 oktober is de grote Food4you publieksdag in het centrum van Wageningen.