Model

Bodemkaart van Nederland

De Bodemkaart van Nederland, schaal 1:50.000, geeft ruimtelijke informatie over de opbouw van de bodem tot 1,20 meter diepte.

De Bodemkaart van Nederland geeft informatie over de aard en samenstelling van de bovengrond (grondsoort), met een verdere onderverdeling naar bodemvorming, veensoort, afwijkende lagen in het profiel, kalkgehalte, en verstoringen door vergraving en egalisatie. De Bodemkaart wordt gemaakt op basis van beschrijvingen van het bodemprofiel in grondboringen en profielkuilen.

De Bodemkaart geeft beperkt informatie voor bebouwd gebied. Natuurlijke ruimtelijke patronen zijn daar verstoord, en de variatie in bodemkenmerken op korte afstand is daar te groot om weer te geven in de Bodemkaart.

Toepassingen

De Bodemkaart wordt onder meer gebruikt voor het afleiden van grondsoorten en het gedrag van water in de bodem (bijvoorbeeld het waterbergend vermogen). Ook het voorkomen van veen en de geschiktheid voor gewasteelt kunnen worden afgeleid van de Bodemkaart. Deze onderwerpen zijn van belang om gebieden in te richten voor onder andere landbouw, waterberging of woningbouw. De Bodemkaart is bedoeld voor toepassingen op landelijk en regionaal niveau, maar niet voor toepassingen op percelen.

Weergave en legenda

De Bodemkaart is een digitale vlakkenkaart. Ieder vlak op de kaart heeft een bodemcode die het bodemtype en de bodemkenmerken weergeeft. De toekenning van deze bodemcodes is gebaseerd op bodemprofielbeschrijvingen uit 10 tot 25 grondboringen per 100 hectare. De bodemcodes worden toegelicht in de legenda van de Bodemkaart.

Basisregistratie Ondergrond

De Bodemkaart is onderdeel van de Basisregistratie Ondergrond (BRO), een centrale registratie met publieke gegevens over de Nederlandse ondergrond. Wageningen Environmental Research (WENR) beheert de Bodemkaart van Nederland in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en houdt de kaart actueel. Deze taken zijn onderdeel van de Wettelijke Onderzoekstaken op het beleidsterrein Natuur & Milieu. De gegevens van de Bodemkaart en de bijbehorende bodemprofielbeschrijvingen worden opgeslagen in het Bodemkundig Informatiesysteem (BIS) Nederland.

De Bodemkaart is toegankelijk via

In BROloket en bodemdata.nl zijn ook bodemprofielbeschrijvingen beschikbaar