Studentenverhaal

Bodemonderzoek in Ecuador

"Tijdens mijn bachelor ben ik vier maanden op stage geweest naar Guayaquil in Ecuador. Ik werkte daar voor een landbouwadviesbureau, Alia2, opgericht door een Nederlandse die al jaren woont en werkt in Latijns-Amerika. Ik vond de stage bijzonder leerzaam en inspirerend; het bevestigde helemaal dat ik de goede studie had gekozen.”

Het was leerzaam en leuk om met de veldwerkers te praten

“Alia2 geeft advies over productie, bemesting, irrigatie en drainage. Ook worden bodemkaarten gemaakt van (nieuwe) landbouwgrond met een advies over welk gewas daar het beste verbouwd zou kunnen worden. Het gaat vooral om banaan, mango en andere fruitsoorten, cacao, palmolie, suikerriet en af en toe rijst.

De eerste twee maanden van mijn stage heb ik vooral meegelopen in het veld. Dit was fysiek erg zwaar werk, bij 35 graden Celsius en in de felle zon gaten graven voor bodemmonsters! Maar het was ook erg leerzaam en leuk om – in het Spaans - met de veldwerkers te praten. Ook mocht ik mee met meetings met de boeren. Daarnaast heb ik een week gewerkt in het lab waar bodem- en bladmonsters worden geanalyseerd, gegevens die gebruikt worden om bijvoorbeeld een bemestingsplan te maken."

Eigen onderzoek
"Tijdens de derde maand van mijn stage was het tijd voor mijn eigen onderzoekje! Voor mijn bachelor thesis heb ik gekeken naar het effect van een bodembedekkingsgewas (cover crop) op de fysische bodemeigenschappen in bananenplantages. Ik maakte kolommen om de infiltratie te meten en nam bodemmonsters om de porositeit van de bodem te bepalen. Ik deed dit op twee boerderijen waar ik zelf heen mocht rijden, een grote verantwoordelijkheid en heel leerzaam. Aan het eind heb ik gemeten wat een bodembedekkingsgewas doet met de bodem. De conclusie was dat een bodembedekkingsgewas erg goed is voor de fysische eigenschappen van de bodem."

Rondreizen
"Tussendoor en aan het eind van mijn stage heb ik gereisd om meer van het land te zien. Zo ben ik in de bergen geweest, naar de amazone en naar de kust. Ik woonde bij een Ecuadoraans gastgezin, een alleenstaande vrouw met drie dochters die haar eigen restaurantje had. Door hier te wonen heb ik meegemaakt hoe het is om in een totaal andere cultuur te leven, in een klein dorpje en een arm gezin. Ook heb ik veel Spaans geleerd en heel lekker gegeten! Het contrast van dit dorpje met de luxe villawijk in Guayaquil waar mijn supervisor woonde was erg groot, maar ik denk dat het goed is om beide te zien."

Technisch
"Al met al ben ik super blij met mijn stage en wat ik allemaal geleerd heb. Ik heb een wat technischer onderzoek gedaan met veel data in Excel. Ergens vond ik dat wel fijn omdat je veel concreter je onderzoek kan uitwerken, maar de meer ‘sociale’  kant vind ik nog steeds heel interessant, wie weet voor mijn masterthesis!"

Ilsa Philips, masterstudent