Aanbieding factsheet Agroforestry aan Carla Dik-Faber van de Christenunie

Bomen planten op landbouwgrond, wat mag een boer?

28 juni 2018

Vandaag wordt de factsheet Agroforestry aangeboden aan Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. In deze factsheet zijn door Wageningen University & Research de mogelijkheden voor agroforestry in Nederland handzaam op een rijtje gezet. Dat maakt het voor agrarische ondernemers makkelijker om met deze duurzame vorm van landbouw aan de slag te gaan.

agroforestry-20180628_125304-(002).jpg

Bij agroforestry wordt een landbouwgewas op hetzelfde perceel gecombineerd met een aanplanting van bomen en struiken. Agroforestry is eigenlijk een eeuwenoude landbouwpraktijk en is een vorm van natuurinclusieve landbouw. Natuurinclusieve landbouw is een economisch rendabel landbouwsysteem, dat optimaal beheer van natuurlijke hulpbronnen duurzaam integreert in de bedrijfsvoering, inclusief zorg voor ecologische functies en de biodiversiteit op en om het bedrijf.

Agroforestry heeft veel voordelen

Het potentiƫle voordeel van agroforestry is een hogere totale biomassaproductie ten opzichte van een enkelvoudige teelt. Naast een hogere productiviteit, resulteert agroforestry ook in een diversiteit aan producten en diensten, en heeft het een positieve invloed op biodiversiteit en tal van andere belangrijke ecosysteemdiensten waaronder koolstofopslag en het verhogen van de bodemvruchtbaarheid. In het algemeen zou agroforestry ook kunnen bijdragen aan een landbouw die weerbaarder is tegen de invloed van klimaatverandering.

Op bedrijfsniveau kan agroforestry bijdragen aan een hogere veerkracht van landbouwbedrijven door de verbreding aan bedrijfsactiviteiten, diversificatie van productie en differentiatie ten opzichte van andere bedrijven.

Alle mogelijkheden op een rij in de factsheet

Bomen planten op landbouwgrond kan niet zomaar. Agrarische ondernemers kunnen het risico lopen dat ze bomen niet meer mogen kappen en dat hun landbouwgrond daarmee bosgrond wordt. De mogelijkheden die er wel zijn, zijn nu voor het eerst handzaam bij elkaar gezet in deze factsheet. Met deze factsheet kunnen agrarische ondernemers de mogelijkheden voor agroforestry op hun land onderzoeken. Overheden kunnen de factsheet gebruiken om agroforestry als duurzame vorm van landbouw te stimuleren.