Seminar

Breed4Food Seminar: Meer uit genoomsequentie data halen

Het gebruik van genoomsequentie data (WGS) was het onderwerp van dit seminar. Toonaangevende wetenschappers gaven hun update vanuit humaan onderzoek en de veeteelt, waarna jonge wetenschappers hun visie gaven op de resultaten van de Breed4Food projecten. Dit alles vond plaats op 17 oktober voor een publiek van ongeveer 70 personen.

Organisator Wageningen University & Research - Animal Breeding & Genomics, Cobb, B4F
Datum

do 17 oktober 2019 09:00 tot 18:00

Locatie ReeHorst, Ede

Wat zijn de voordelen van genoomsequentie informatie voor de fokkerij? Kunnen de beste dieren met behulp van deze informatie beter geïdentificeerd worden?

Humaan perspectief leert ons dat ziekte vaak een polygene oorzaak heeft, dat het een combinatie van veel factoren is. Een probleem hierbij is dat het gaat om DNA-varianties die in lage frequentie voorkomen en die kunnen pas geanalyseerd worden als er data van grote aantallen individuen beschikbaar zijn. Daarnaast zijn de DNA varianten die tussen de genen liggen van belang, want die hebben vaak een regulerend effect op andere genen.

De voorspelling is dat met meer WGS-data meer genen gevonden zullen worden, dat meer variatie verklaard kan worden en dat de voorspelling van genomische fokwaarden verbeterd kan worden, was een conclusie van de sprekers.

Seminar.jpg

Uit de levendige discussie kwam de vraag of het nog steeds het beste is dieren te selecteren of naar hun DNA te kijken. Hoe kunnen we snel de gewenste DNA-varianten in een populatie introduceren zonder gene editing toe te passen? Welke combinatie van DNA-varianten resulteert nu in het ideale dier? En zou dat dier in een andere omgeving ook het ideale dier zijn, en hoe neem je epi-genetische interacties in acht? Deze discussie was een mooie afsluiter van een inspirerende dag.

Download het programma: