Bultrug Johanna gestrand op Texel

Nieuws

Bultrug gestrand op Texel

Gepubliceerd op
12 december 2012

12-17 dec 2012: Er is een bultrug aangespoeld op Texel. Onderzoekers van IMARES zijn erbij, samen met medewerkers van Ecomare, KNRM en NIOZ.

Hieronder vindt u een overzicht van het nieuws.

Alle updates zijn ook geplaatst op Twitter en Facebook van IMARES.

16 december 2012:

Gemeente Texel: "Zojuist bevestigen de door het ministerie ingezette walvisdeskundigen dat de bultrug niet meer leeft. In opdracht van Naturalis in Leiden wordt het dier zo spoedig mogelijk door Rijkswaterstaat van de zandplaat weggehaald. Tot nader orde blijft het gebiedsverbod van kracht. Dit betekent dat er geen onbevoegde personen in de buurt van het dier en het gebied mogen komen." Bron: www.texel.nl

"Bultrug overleden" - Verklaring Ecomare over de reddingsmogelijkheden, de betrokkenheid en het financieel belang.

15 december 2012:

Om 16:00 uur zal burgemeester Francine Giskes van Texel een persconferentie geven over de huidige stand van zaken rondom de bultrug en de aangespoelde dode potvis. Ook te volgen op www.texel.nl

Bultrug in slaap gebracht

Foto: Ecomare

Gisteren heeft het departement van Economische Zaken waar landbouw onder valt aan twee dierenartsen de opdracht gegeven naar de bultrug te gaan kijken. Toen zij constateerden dat het dier ondragelijk leed, kregen zij van het ministerie de opdracht het dier in slaap te brengen met een verdovend middel. Dat hebben ze ter plekke gedaan. Vandaag bezoekt burgemeester Giskes met een deskundige namens Economische Zaken de bultrug. De expert van IMARES zal aan het ministerie rapporteren hoe het nu is met het dier.

14 december 2012:

17:00 uur:

Mardik Leopold, onderzoeker bij IMARES, heeft verslag gedaan bij RTV Noord Holland.

14:20 uur:

141212-bulturg.jpg

IMARES Marine Bioloog Mardik Leopold is nu bij de Bultrug en rapporteert het volgende:

De bultrug leeft en ligt op de buik op de rechterzij. De linkerlong ligt dus vrij en het dier kan ademen. Ze oogt redelijk goed en rustig alsof het zich bij de situatie neergelegd heeft. Het kan ook in shock zijn of krachten sparen voor hoogwater. Letsel is niet zichtbaar maar kan toch aanwezig zijn en dat kan zelfs de reden van de stranding zijn. Ze ziet er goed doorvoed uit. Het is koud dus oververhitting, wat altijd een risico is, speelt niet. Het oog traant wat, dat kan zijn door de wind en/of zand. Het weer gaat slechter worden wat hulp ook bemoeilijkt, zoniet onmogelijk maakt. Het gebied is officieel gesloten voor scheep- en luchtvaart maar er in de buurt komen is eigenlijk onmogelijk. Veterinairs en onderzoekers beraden zich over wat nu te doen. De gemeente Texel is verantwoordelijk voor de verdere gang van zaken, omdat de bultrug op Texels grondgebied ligt en Naturalis is verantwoordelijk vanwege haar opdracht. - Hans Bothe

Reddingsacties bultrug gestaakt

Pierre Bonnet, Bioloog van Ecomare geeft vanaf het vaartuig ‘Het Sop’ verslag van een ultieme poging om de bultrug te bevrijden. De poging is niet geslaagd zoals ook al door de landelijke media is gecommuniceerd. De omgeving van de bultrug is inmiddels afgesloten.

Groot respect is er ook van IMARES wetenschappers voor de mannen van de KNRM en Ecomare die niet hebben opgegeven en zich maximaal hebben ingezet voor de bultrug. (IMARES is sponsor van de KNRM)

13 december 2012:

21:00 uur:

Ecomare bericht dat de poging om de bultrug te verplaatsen, is mislukt. Het net schoot los en de accu is leeg van de helicopter die ze bijlicht. Er is nog maar weinig tijd over. Er is straks overleg over plan voor de nacht en morgen.

Foto via Nu.nl

18:15 uur:

De Texelse KNRM gaat gaat vanavond toch nog een poging doen om de gestrande bultrug los te slepen, aldus Nu.nl. Twee reddingsboten zijn onderweg om te proberen haar voor hoogtij naar dieper water te slepen.

Foto: Ecomare

13:00 uur:

Ecomare: "Nadat biologen het dier van dichtbij hadden onderzocht is vastgesteld dat de walvis in bijzonder slechte conditie verkeert. Een stressvolle actie met zwaar materieel zou in dit geval geen enkele zin meer hebben gehad. Het was een moelijke beslissing, maar het is in dit geval wel in het belang van het dier om het in rust te laten sterven."

12:45 uur:

Ecomare meldt dat de bultrug te zwak is voor een reddingsoperatie. Op basis van het oordeel van de experts, worden alle acties afgeblazen.

11:00 uur:

Op facebook staat het filmpje van de kitesurfer die de bultrug gisteren heeft gevonden. Ruben Lenten filmde haar en heeft direct alarm geslagen bij de KNRM.

bultrug-wendybeenakker-131212-closeup-800x600.jpg

10:45 uur:

De bultrug is stervende. Foto: Wendy Beenakker van Radio 2.

Foto: Ecomare
Foto: Ecomare

9:45 uur:

De bultrug wordt van dichtbij bekeken en blijkt in slechte conditie te zijn. Soms doet ze haar ogen open en spuit nog wat.

9:20 uur:

De Koninklijke Marine is onderweg om te helpen bij de bultrug. Ze ligt nu hoger dan gisteren op de zandbank, dus het vooruitzicht is niet heel erg positief. Een reddingspoging met netten is ook risicovol voor de betrokkenen, omdat een bultrug van 10 ton behoorlijk kan slaan met de staart.

Ze leeft nog! Foto: Wendy Beenakker
Ze leeft nog! Foto: Wendy Beenakker

9:00 uur

Verslaggever Wendy Beenakker van Radio 2 is aan boord van Het Sop, samen met medewerkers van Ecomare.

8:45 uur

De bultrug leeft nog! Ze beweegt en spuit. Er wordt geprobeerd om achter haar te komen met een net, zodat ze los gesleept kan worden.


12 december 2012

17:00 uur

Inmiddels is het donker en er is nog één schip dat de bultrug gedurende de nacht in de gaten zal houden. Het ziet er helaas niet goed uit voor haar, ze is erg verzwakt.

hv-4216848.jpg

15:45 uur:

De kans op overleving van de bultrug is nihil. Ze ligt verkeerd (op een hoger deel van de bank), het water zakt en het dier is uitgeput. Het is ook niet mogelijk om bij de bultrug te komen en langzaam wordt het donker. De Koninklijke Marine, de KNRM en andere partijen vertrekken van de locatie. Er zal nog één schip in de buurt blijven om haar in de gaten te houden. Waarschijnlijk volgt een tragische afloop.

hv-4216845.jpg

15:05 uur:

De bultrug is weer gestrand! Ze werd gevolgd door helicopter en kleine bootjes. Het leek erop dat ze richting diep water ging, maar ineens zwom ze helemaal verkeerd. Ze ligt nu op de zuidoost punt van de Razende Bol bij Texel.

IMG-20121212-WA0009.jpg

14:50 uur:

Met kleine bootjes en een helicopter wordt de bultrug gevolgd en begeleid. De afstand neemt toe, de helicopter geeft door dat ze richting open water zwemt. De bootjes sluiten het gat, zodat ze alleen nog naar diep water kan.

hv-4216847-800x600.jpg

14:40 uur:

De bultrug blijft rondzwemmen, ook de verkeerde kant op. Ze wordt zo lang mogelijk in de gaten gehouden. Ze moet snel het diepere water zien te vinden, anders spoelt ze weer aan en overleeft ze het misschien niet. Het is te ondiep om haar met bootjes te begeleiden, ze kunnen niet achter haar komen.

IMG-20121212-WA0006-800x600.jpg

14:20 uur:

De bultrug is los!! Ze zwemt in het rond en is nog te zien. Ze zwemt ook geregeld de verkeerde kant op, dat kan komen doordat ze gedesoriënteerd is door het lange liggen op de bank. Er kan niets meer gedaan worden, dan hopen dat ze weer snel alert is en de goede kant kiest.

IMG-20121212-WA0005.jpg

14:10 uur:

De bultrug komt steeds losser: ze spuit en slaat met haar staart, maar ze ligt met haar kop de verkeerde kant op. Het water zal nog 70 cm stijgen, maar het is mogelijk dat ze de bank op zwemt.

Han Lindeboom van IMARES en andere onderzoekers en medewerkers van KNRM overleggen of ze gekeerd kan worden. De veiligste manier is hoog water de kans geven en hopen dat ze een geul in zwemt die in de Razende Bol ligt

bultrug-aangespoeld-texel-schip-121212-d.jpg

13:20 uur:

Alle betrokken vaartuigen van de Koninklijke Marine en andere partijen, hebben zich teruggetrokken. De bultrug probeert zelf los te komen. Het water is nu goed hoog en ze is erg beweeglijk, dus er is goede hoop.

bultrug-aangespoeld-texel-schip-121212-c.jpg

13:00 uur:

Het landingsvaartuig van de Koninklijke Marine is gearriveerd en probeert dichterbij te komen. De bultrug spuit met regelmaat en ziet er gezond uit.

bultrug-aangespoeld-texel-121212-b.jpg

 

12:35 uur:

De Koninklijke Marine is met een landingsvaartuig onderweg om de aangespoelde Bultrug te helpen bij het loskomen, zodra het vloed wordt.

bultrug-aangespoeld-texel-121212.jpg

 

12:15 uur:

Er is een bultrug aangespoeld op de Razende Bol op Texel. Het is vermoedelijk een vrouwtje en op dit moment leeft ze nog. Ze beweegt en ademt zichtbaar. Over een half uur wordt het vloed en hopelijk komt ze dan los.