Canvas The Game LEI Wageningen UR

Nieuws

Canvas The Game

Gepubliceerd op
17 oktober 2013

Begin juni was de bijeenkomst ‘Canvas the Game’. Game-ontwikkelaars werden uitgedaagd om binnen 48 uur een spel te ontwikkelen waarmee het Business Model Canvas naar een volgend level gebracht kan worden.

Aan het einde van de ‘bootcamp’ presenteerden zes game studio’s hun spel. Gedurende de ontwikkelfase konden overige aanwezigen een tweedaags programma volgen. Op de eerste dag verzorgde Sunni Brown een workshop Gamestorming. Tools en speltechnieken die kunnen worden ingezet in strategie- en innovatietrajecten stonden centraal die dag.

Tijdens de tweede dag waren er diverse sprekers welke het belang van ‘het spelen van het spel’ benadrukten. De heer van Seventer van Dutch Game Garden gaf aan dat het echte (leer)doel vaak verstopt zit in de game en soms als metafoor wordt gepresenteerd om zo onbewust een les te leren. Dat maakt games zo krachtig. Hij ziet ze ook wel als het nieuwe medium voor story telling (collection of interesting choices).

De spreker waar iedereen voor kwam was Alex Osterwalder. Osterwalder benadrukte in zijn verhaal dat de traditionele collectieve organisatie managers beloont voor betrouwbaarheid: managers worden bevorderd wanneer zij doelen verwezenlijken. Dit model werkt goed voor de uitvoering, maar werkt niet goed voor vernieuwers. Als gevolg hiervan vergeten bedrijven om te innoveren en verliezen hun concurrentievoordeel. Alex Osterwalder, mede-uitvinder van het Business Model Canvas stelt drie nieuwe rollen voor in organisaties om innovatie leidend maken.

De bijeenkomst werd afgesloten met het uitroepen van de beste game-ontwikkelaar: Ranj. Ranj Serious Games ontwikkelde het spel 'Canvas Brokers' waarin je je  business model kunt testen in de markt en valideren met verschillende scenario's.