MOOC

Catalytic Conversions for Biobased Chemicals and Products

Ontwerp nieuwe (bio)katalytische conversieroutes voor optimaal gebruik van biobased grondstoffen als bouwsteen voor chemicaliën, materialen en brandstoffen.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

vr 8 mei 2020 tot di 2 februari 2021

di 6 oktober 2020 tot di 1 juni 2021

Datum

di 6 oktober 2020 tot di 9 maart 2021

di 2 februari 2021 tot di 6 juli 2021

Duur 5 weken, 12-16 uur per week
Locatie Online
Prijs Gratis
Certificaat Lesstof gratis, voeg een geverifieerd certificaat toe voor €130

Over de cursus

Biomassa is de enige duurzame grondstof met de benodigde koolstofatomen om moleculen te maken voor chemicaliën, materialen en brandstoffen. Maar het grootste deel van onze huidige wetenschappelijke en industriële kennis over conversie is afkomstig uit de fossiele hoek.

In deze MOOC ga je kijken naar relevante fundamentele kennis en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (bio)katalytische conversie om vervolgens (nieuwe) biobased bouwstenen, chemicaliën en producten te maken.

Centraal in deze online open cursus staat het ontwerpen van een effectief (katalytisch) proces voor de omzetting van biobased grondstoffen in gewenste producten. Bij bioconversie heb je te maken met de elementen O, N, P, S en grote hoeveelheden water. Dat kom je niet tegen bij fossiele conversie. Daarom ga je kijken naar de volgende dingen:

  • Microbiële, biochemische en chemische (katalytische) omzettingsroutes
  • Hoe je biokatalysatoren, homo- of heterogene katalysatoren gebruikt en het conversieproces optimaliseert
  • Hoe je katalysatoren afstelt, rekening houdend met hun specifieke voor- en nadelen voor biobased conversies
  • De invloed van de keuze van de reactor, een onmisbaar productiemiddel in het proces
  • Hoe je de productiviteit van katalytische processen beschrijft, afhankelijk van de gekozen reactor, en hoe de keuze van de reactor kan bijdragen aan de stabiliteit van het conversieproces

Wat je gaat leren

  • Hoe je biobased grondstoffen efficiënt kunt omzetten in gewenste producten
  • Begrijpen, evalueren en ontwerpen van een proces op basis van homo- of heterogene katalysatoren of biokatalysatoren
  • Kritisch beoordelen van de voor- en nadelen van een biobased conversieroute ten opzichte van een conversieroute op basis van fossiele grondstoffen

MicroMasters Chemistry and Technology for Sustainability

Je kunt deze MOOC los volgen of als onderdeel van de MicroMasters Chemistry and Technology for Sustainability. In dit online programma ontdek je nieuwe grondstoffen en leer je hoe jouw bedrijf de overstap kan maken van fossiel naar duurzaam en biobased. Ben jij iemand die werkt in de energie-, de chemische of biotechnologische industrie en wil je graag meewerken aan de transitie naar duurzamere praktijken? Dan is deze MicroMasters echt iets voor jou!

Lees meer

Maak kennis met de docenten