Nieuws

Charles Moore, ontdekker van het 'Plastic Continent' bezoekt Wageningen UR

Gepubliceerd op
23 maart 2010

Charles Moore is de ontdekker van het Plastic Continent, een onmetelijk grote drijvende en zwevende hoeveelheid plastic afval in de Stille Oceaan. Door minuscule plasticdeeltjes komt het oceanisch ecosysteem onder druk te staan. Om een verdere toename hiervan een halt toe te roepen bezoekt 'Captain’ Charles Moore vrijdag 26 maart Wageningen UR voor een lezing en een persbijeenkomst.

pacific_ocean_garbage_patch_pollution_plastic_traw.jpg

Vrijdag 26 maart, Forumgebouw, gebouw 102, zaal 031 (lezing) en 034 (persbijeenkomst), Droevendaalsesteeg 2, Wageningen. Aanvang lezing 13.30 uur. Persbijeenkomst 14.30 -15.00 uur.

De vervuiling van het milieu lijkt aan het begin van dit nieuwe millennium zijn top te bereiken en slechts weinigen zijn er niet van overtuigd dat een wonder nodig is om het tij te keren. Het Plastic Continent, 34 maal de omvang van Nederland, is een daar schrikbarend voorbeeld van. Daarnaast ontstaat momenteel in de Sargasso Zee in de Atlantische Oceaan een nieuw drijvend plastic continent.

Charles Moore, die in 1997 het Plastic Continent ontdekte, wil dat we ons realiseren dat er een onacceptabele situatie is ontstaan waar op een of andere manier een oplossing voor gevonden moet worden. Daartoe geeft hij op 26 maart in Wageningen een uiteenzetting over de jongste ontwikkelingen en vraagt hij aan Nederlandse onderzoeksinstellingen en de industrie om hun  ervaring en kennis te bundelen. Een eerste ambitie is een wereldwijde conferentie over het Plastic Continent in 2012.

Moore ziet kansen in Nederland om een initatief te starten om het plastic continent te helpen opruimen, vanwege Nederland's wereldwijde reputatie in baggeren, scheepvaart, logistiek en milieu- en brandstoftechnieken. Een gerichte PR-actie moet bewustwording rond een opruimactie begeleiden en nieuwe ideeën genereren voor de grote schoonmaak van de oceaan. Zowel industriële productiewegen als consumentengedrag behoeven aanpassingen. Om het initiatief kracht bij te zetten is moneteel een vertegenwoordiger van het afval en energiebedrijf Van Gansewinkel Groep aan boord van de klipper Stad Amsterdam voor de reis van de Beagle op de route van Darwin.

De bijeenkomst met Charles Moore wordt georganiseerd door Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV in samenwerking met Wageningen UR. Aan de persbijeenkomst neemt ook Jan Andries van Franeker deel. Hij is onderzoeker bij IMARES, onderdeel van Wageningen UR, en leidt onderzoek naar het plastic afval in zee en de gevolgen voor vogels.

Meer informatie over de bijeenkomst en het initiatief bij Joep Koene, Oost NV, joep.koene@oostnv.nl, tel. 0628876091 of Jac Niessen, Corporate Communication Wageningen UR, jac.niessen@wur.nl, tel. 0317 485003.

Bron: Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV