Blogpost

Cijfers en Letters

article_published_on_label
25 juni 2012

Wie enigszins bekend is in het wereldje van de landbouw, weet dat er heel veel informatie wordt verzameld over de sector. Nergens anders is zoveel inzicht in de ontwikkeling van het inkomen, of het verloop van het aantal bedrijven. Heel verwonderlijk is die informatiedichtheid trouwens niet. Als je beleid hebt ontwikkeld op een bepaald terrein, wil je op een gegeven moment ook weten of dat beleid het gewenste effect heeft. Nu heeft de agrosector bepaald geen klagen over de beleidsdichtheid, dus de wens tot het verzamelen van informatie volgde al snel.

Alleen, enkel cijfers vertellen maar het halve verhaal. Je kunt er uit afleiden dat het aantal landbouwbedrijven de laatste decennia met gemiddeld 3% per jaar afneemt. En dat het aandeel van de uitgaven aan voedsel in het besteedbaar inkomen van de Nederlandse consumenten weer stijgt. Dat het areaal landbouwgrond ieder jaar met ongeveer 0,3% kleiner wordt. Dat bedrijven, door de hele keten heen, nog altijd groter worden. Dat de speciaalzaak steeds meer terrein moet prijsgeven aan de supermarkt. En dat de deelname aan agrarisch natuurbeheer daalt. Leuk om te weten, maar waarom het gebeurt, dat vertellen de cijfers niet. Daar zijn aanvullende analyses voor nodig, van onderzoekers die met verstand van zaken de cijfers onder de loep nemen.Vanuit die behoefte werd in 1972 het eerste Landbouw-Economisch Bericht geschreven en is inmiddels de 41ste editie gepubliceerd. In de loop der jaren is de uitgave met de tijd mee gegaan in keuze van onderwerpen en verschijningsvorm, dit jaar voor het eerst bijvoorbeeld als app. Wat is gebleven de afgelopen 40 jaar is, met alle veranderingen in de agrosector, de behoefte aan inzicht in het waarom van de veranderingen.

Deze editie gaat onder meer in op de vraag of en hoe de landbouwsector kan bijdragen aan duurzaam waterbeheer. Ook wordt beschreven dat een aantal nieuwe supermarktketens in opkomst is en dat de consumptie van biologische landbouwproducten nog altijd groeit. Verder is berekend en verklaard dat grotere bedrijven grosso modo een hoger inkomen halen en laten de cijfers zien dat schaalvergroting en specialisatie nog altijd heersende trends zijn in de landbouw.

Met het LEB krijg je als lezer snel inzicht in diverse onderwerpen. Niet alles wat er in het LEB staat, zal een ieder even welgevallig zijn. Ook dat hoort erbij. Met alle 36 betrokken onderzoekers hoop ik dat de lezers het LEB met net zo veel plezier zullen lezen, als waarmee wij het hebben gemaakt.

Meer