Kennis over DNA groeit razendsnel

Nieuws

DNA-onderzoek leidde al tot veel toepassingen

Gepubliceerd op
28 mei 2013

Dankzij DNA-sequencing groeit de kennis over de werking van genen met een razend tempo. Dit leidt tot enorme ontwikkelingen in de plantenveredeling en dierenfokkerij. Wageningen UR speelde een belangrijke rol bij het in kaart brengen van onder meer het genoom van de kip, het varken, de tomaat en de champignon. Het mei-nummer van KennisOnline is geheel gewijd aan Wagenings DNA-onderzoek.

DNA-analyses steeds beter

"We zijn nu met genomics zo ver dat we al meteen na de geboorte van een stiertje een betrouwbare schatting kunnen geven van zijn fokwaarde", vertelt hoogleraar Fokkerij en genetica Johan van Arendonk in KennisOnline, het tijdschrift over onderzoek dat Wageningen UR doet in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Met andere woorden, niet pas als de dochters van de stier oud genoeg zijn om melk te geven wordt duidelijk of het goede melkkoeien zijn; de kans dat die stier later goede melkkoeien zal voortbrengen is nu al goed te voorspellen.

Betrouwbare voorspellingen

Ook Richard Visser, hoofd van Wageningen UR Plant Breeding, vertelt dat er veel doelgerichter en sneller planten veredeld kunnen worden nu de kennis over het genoom groeit. "We kunnen steeds beter vooraf voorspellen welk kruisingsschema de beste resultaten oplevert, en welke genen je uiteindelijke selectie moet hebben om je doel te bereiken."

Publieke financiering blijft nodig

DNA-onderzoek werd in eerste instantie grotendeels gefinancierd met belastinggeld. Toen er resultaten kwamen investeerden ook bedrijven in dergelijk onderzoek om gerichter en sneller nieuwe variƫteiten en rassen te ontwikkelen. De Nederlandse overheidsbijdrage wordt afgebouwd. Wetenschappers begrijpen die afweging, maar benadrukken in KennisOnline dat de overheidskraan niet helemaal moet worden dichtgedraaid. Want er blijft veel fundamenteel onderzoek waarvan niet zeker is op welke termijn de investeringen worden terugverdiend. Voor dat type onderzoek zijn moeilijk private financiers te vinden.