Nieuws

De Marke installeert zonnepanelen en LED verlichting

Gepubliceerd op
5 september 2013

Melkveeproefbedrijf de Marke in Hengelo installeert zonnepanelen en vervangt alle lampen in de stal voor LED verlichting. Met deze investering is de Marke weer een stap dichter bij een klimaatneutrale melkveehouderij.

De zonnepanelen en de LED verlichting op het Knowledge Transfer Centre ‘De Marke’  zijn voor het eerst te zien op de open dag van 11 september a.s. in Hengelo (Gld). Dit onderwerp past prima in het thema van de dag ‘Loop de kringloop en word wijzer’. De Marke werkt al jaren aan het verminderen van de milieubelasting van melkveehouderij. Het bedrijf wil op de open dag niet alleen laten zien dat zij de weg verkennen  als het gaat om het sluiten van de mineralenkringloop. Zij willen ook klimaatneutraal melk produceren door een maximale reductie van de broeikasgassen te realiseren. De overgebleven onvermijdelijke emissies probeert De Marke volledige te compenseren door de productie van groene energie.

Zonnepanelen op het dak

De Marke heeft gekozen voor zonnepanelen om elektriciteit op te wekken en LED lampen om elektriciteit te besparen’, zegt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van De Marke. ‘Er liggen nu 45 zonnepanelen van vijf verschillende typen van verschillende leveranciers. Je moet het echt zien als  een demo-opstelling voor onze bezoekers’, zegt Van der Vegte. Dit wordt mede gefinancierd door het project Dairyman. Zo liggen er dure en goedkope zonnepanelen en zit er duidelijk verschil in capaciteit. ‘Als het goed is kunnen we straks op het bedrijf volgen hoeveel energie de verschillende typen opleveren bij de verschillende weertypen’, gaat hij verder. De Marke produceert haar eigen elektriciteit, het overige wordt op het netwerk gezet.  .

LED verlichting in de stal

Naast het opwekken van duurzame energie zet De Marke ook in op het besparen van energie. De hogedruk natrium lampen in de stal zijn vervangen door LED verlichting. Deze zijn lampen gebruiken de helft minder stroom dan de oude lampen. ‘Ze gebruiken slechts een derde van het stroomgebruik ten opzichte van de TL lichtbak’, voegt Van der Vegte er aan toe.

Meer weten over de open dag

De open dag is gratis en vrij toegankelijk en vindt plaats op 11 september van 9.30 tot 16.00 uur op het Knowledge Transfer Centre ‘De Marke’ van Wageningen UR Livestock Research, Roessinkweg 2, 7255PC Hengelo (gld). Vooraf aanmelden is niet nodig.