Alumniverhaal

"De ambtenaren rondom een minister voorzien hem of haar van inhoudelijke kennis en achtergronden."

Erik Schmieman is senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Economische Zaken binnen de directie Energie en Telecom. Hij houdt zich bezig met de vraag hoe we in Nederland duurzame energie gebruiken.

Naast de inhoudelijke kant heeft elk vraagstuk een politieke kant. De betreffende minister moet rekening houden met de achterban van zijn partij en coalitie.

De doelstellingen zoals ze er nu liggen zijn 2% minder energiegebruik per jaar en in 2020 20% minder CO2 uitstoot. Dit is een ambitieus streven, en ligt tegen het technisch onmogelijke aan. De kosten die je moet maken om de laatste uitstoot weg te werken zijn enorm. Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Zodra er over 4 jaar nieuwe politici gekozen worden zouden onderwijs, sport, zorg enzovoort veel meer prioriteit kunnen krijgen dan klimaatverandering. In hoeverre is het dan nu verantwoord om zulke grote kosten te maken? Bovendien kunnen ze in opkomende economieën als China, India en Brazilië veel gemakkelijker schoner produceren dan ze nu doen met relatief goedkope en simpele oplossingen. Oplossingen die wij jaren geleden al door hebben gevoerd. Wat we in Nederland kunnen doen is investeren in duurzame fabrieken en technieken daar. Zo doen we op een efficiënte manier iets aan de klimaatverandering en de landen waarin we investeren krijgen de beschikking over hoogwaardige en duurzame technologieën.

De ambtenaren rondom een minister voorzien hem of haar van inhoudelijke kennis en achtergronden. Je moet daarom goed op de hoogte blijven van de kennis uit het wetenschappelijke veld. Het leuke aan mijn baan is het combineren van wetenschappelijke kennis met beleid. Je zit midden in de politiek en maakt het politieke spel heel direct mee. De optimale oplossing kan voor de minister echter niet de beste keuze zijn. Naast de inhoudelijke kant heeft elk vraagstuk een politieke kant. De betreffende minister moet rekening houden met de achterban van zijn partij en coalitie. Hij zal zichzelf de vraag stellen: Wat is de oplossing die we het beste aan onze achterban kunnen verkopen? Zo kan het goed voorkomen dat er gekozen wordt voor second of third best solution. Als beleidsmedewerker is het de taak en uitdaging om van die optie dan toch het allerbeste te maken.