Promotie

De genetische achtergrond van melkvetsamenstelling ontrafeld

Melkvet is een voedzame bron van energie, vitaminen, en gezonde vetzuren, maar het bevat ook vetzuren die naar verluidt ongezond zijn voor de mens. De samenstelling van melkvet verschilt van koe tot koe, en dat is deels erfelijk. Ondanks dat de kennis over melkvetsynthese groot is, zijn de genen die deze verschillen veroorzaken grotendeels onbekend.

Voor dit onderzoek zijn zowel de vetzuursamenstelling als DNA profielen van 2.000 Holstein Friesian koeien bepaald. Per DNA merker is gekeken of deze significant geassocieerd is met de individuele melkvetzuren. Dit heeft geleid tot het bevestigen en verfijnen van DNA gebieden betrokken bij melkvetsamenstelling en heeft bovendien geresulteerd in de identificatie van nieuwe gebieden en kandidaat genen. 

Aniek Bouwman
Linkage disequilibrium is beneficial for the detection of quantitative trait loci but detrimental for its fine-mapping.
Aniek Bouwman

Biologische mechanismen synthese van melkvet

De identificatie van DNA gebieden en onderliggende genen die verantwoordelijk zijn voor verschillen in vetsamenstelling van koeienmelk is belangrijk voor het inzicht in de biologische mechanismen van de synthese van melkvet. Bovendien vergroot het de mogelijkheden voor het veranderen van de melkvetsamenstelling door middel van fokkerij.