Studentenverhaal

"De manier waarop ik nu in het lab werk is grotendeels bepaald door mijn ervaring in Nieuw-Zeeland."

Quirijn van Dierendonck heeft zijn stage gedaan bij de faculteit van natuurwetenschappen aan de Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland. Het doel was om een substraat te synthetiseren dat bepaalde enzymen, die de dood van hersenweefsel veroorzaken, blokkeert. Het doodgaan van weefsel wordt ook wel apoptose genoemd en vind plaats tijdens beroertes en andere momenten waarbij de hersenen geen zuurstof krijgen.

Ik wilde Nieuw-Zeeland graag bezoeken vanwege mijn liefde voor rugby en de verbazingwekkend mooie landschappen, gezien in films als ‘The Lord of the Rings’.

Het project

Ik heb organische chemie en peptidenchemie gebruikt om het substraat te synthetiseren. Nadat het substraat was gemaakt werd het door andere onderzoekers gebruikt in experimenten om te kijken of hersenschade kon worden voorkomen bij een beroerte of in ziektes zoals Alzheimer. Ondanks dat ik al wat ervaring had met werken in organische chemie laboratoria, heb ik toch veel nieuwe technieken geleerd.

Over Nieuw-Zeeland

Tijdens mijn stage probeerde ik zoveel mogelijk te zien van de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland. De vergezichten over de baai van Auckland vanuit het laboratorium raam waren al erg mooi en in het weekend en mijn vrije dagen heb ik rondgereisd in het land met nieuwe vrienden die ik daar heb ontmoet. Er is nog veel wilde en onaangetaste natuur in Nieuw-Zeeland, het is echt een genot om rond te mogen reizen. Plekken zoals Lake Taupo, de baai van eilanden en Tongariro Nationaal Park (waarin ‘Mount Doom’ staat) zijn mooi en wie houdt er niet van Kiwi vogels? En ik heb zelfs het ‘All Black’ rugby team live zien spelen tegen Ierland. Ik heb genoten van mijn ervaringen in Nieuw-Zeeland en geniet nog steeds van mijn herinneringen!