Studentenverhaal

''De meeste vakken waren master-vakken, maar wel goed te doen als 3e jaars bachelor student.''

Afke en Feike zijn naar Noorwegen gegaan om voor de vrije keuzeruimte vakken te volgen bij de Norwegian University of Life Science, in Ås. Dat ligt 50 kilometer van Oslo en heeft maar 11.000 inwoners. En dan te bedenken dat er ruim 3000 studenten studeren! Alle eerstejaars studenten en alle uitwisselingsstudenten wonen op de campus. Als je je (zoals wij) voor 1 maart opgeeft heb je een kamergarantie.

De tentamens waren niet zo moeilijk, wel moest je veel werk maken van de papers.

Afke heeft gekozen voor de vakken 'Linking Ecological and Social Resilience’, ‘Global Environmental Changes’ en ‘Development Aid and Politics’, en combineert dat met de Major Economics of Development.

Feike heeft drie vakken gekozen op het gebied van internationale betrekkingen: 'Intelligence Studies and International Relations’, ‘Current Topics in Security Studies’, ‘International Relations Theory’, en dat gecombineerd met een vak in Wageningen ‘Governance, Trust and Policy Change’. Samen heeft ze daar een minor International Relations van kunnen maken. Daarnaast heeft ze ook de vakken ‘Development Theory and Policy’ en ‘Development Aid and Politics’ gevolgd. Samen is dat meer dan ze nodig had voor haar vrije keuze, maar je bent maar één keer daar natuurlijk. Zij volgt in Wageningen de Major Communication, Technology and Policy.

De meeste vakken waren master-vakken, maar wel goed te doen als 3e jaars bachelor student. De tentamens waren niet zo moeilijk, wel moest je veel werk maken van de papers. Al het onderwijs was in het Engels, dus als je je Engels wil verbeteren is vakken volgen in Noorwegen een goed idee.

Budget: een kamer huren is niet veel duurder dan hier, maar de normale inkopen wel 2,5 keer zo duur. Ook uitgaan is heel duur in Noorwegen, €6 voor een biertje! Daarom worden er op de campus veel feestjes georganiseerd. Gelukkig kregen we naast onze studiefinanciering een Erasmus-beurs van de Europese Unie, die uitwisseling van studenten binnen Europa wil bevorderen. Maar als je zoals wij veel wil reizen moet je wel wat extra geld meenemen. Zo hebben we veel gereisd in de weekenden, het is maar 6 uur met de trein naar Stockholm. Afke heeft ook vaak met haar huisgenoten een auto gehuurd en is met hen onder andere naar de poolcirkel gereden.