Studentenverhaal

“De sfeer binnen de vakgroep maakte het een onvergetelijke tijd.”

Voor haar stage ging Nadine Verstappen vanuit de vakgroep Fysische Chemie en Kolloidkunde in Wageningen naar de vakgroep Physical Chemistry van Lund University in Zweden gegaan. Daar was een stage beschikbaar bij een project dat het gedrag van een peptide (klein eiwit) bestudeert, van maar 7 aminozuren lang.

Misschien ga ik na mijn PhD-tijd het bedrijfsleven verkennen, want dat lijkt me ook interessant.

The project

Het onderzoek is gestart als een onderzoek naar de vouwing en samenklontering van peptiden die te vinden zijn in het brein van Alzheimerpatiënten, waarbij A6K als model peptide diende. Uiteindelijk hebben ze ontdekt dat A6K nanotubes vormt met een diameter van 25-30 nm. Als je bedenkt dat de peptiden zelf 1-2 nm lang zijn kan je je voorstellen dat dit een speciaal verschijnsel is waardoor dit onderzoek dus haar eigen leven is gaan leiden. Het is echter nog steeds verbonden met het oorspronkelijke plan omdat dit onderzoek zeer veel informatie bevat over het gedrag van peptiden. Mijn deel in dit onderzoek was het bestuderen van de pH-afhankelijkheid van A6K. Ik heb meerdere reeksen met verschillende samples gemaakt met een elk een eigen pH en concentratie en deze bestudeerd met verschillende technieken, waarna ik er ruwweg een fase-diagram van kon maken. Meer tijd is echter nodig om dit diagram volledig te krijgen, waar ik zelf helaas niet de tijd voor had.”

 

Waarom Lund

“Ik ben bij Lund terechtgekomen door met een professor binnen de vakgroep Fysische Chemie en Colloidkunde in Wageningen. Deze professor vertelde dat de vakgroep Physical Chemistry in Lund een erg goede sfeer heeft waarbij ze veel aandacht schenken aan een goede sfeer, samenwerking en gezelligheid binnen de groep. Daarnaast staat Lund University in de top 100 van universiteiten in de wereld. Het is een heel leuk, klein plaatsje en in de zomer is Zweden erg mooi. En de sfeer binnen de vakgroep heeft inderdaad eraan bijgedragen dat dit een onvergetelijke tijd is geweest, ik zou ook graag nog eens terug willen.”

 

Toekomstplannen

“Door mijn studie en stage ben ik er achter gekomen dat onderzoek erg leuk is. Nog veel leuker vind ik dat je veel mensen leert kennen over de hele wereld. Ik zit nu in mijn laatste jaar van Moleculaire Levenswetenschappen en hoop deze zomer af te studeren. Daarom ben ik nu actief op zoek naar een PhD-positie, zowel binnen Nederland als erbuiten. Al zou ik wel graag in West-Europa blijven hangen.”