Diertest onnodig bij vaststellen  veiligheid  genetisch gemodificeerde gewassen

Nieuws

Diertest onnodig bij vaststellen veiligheid genetisch gemodificeerde gewassen

Gepubliceerd op
26 augustus 2013

Een verplichte diertest om de veiligheid van genetisch gemodificeerde gewassen te testen is onnodig. Dit zeggen onderzoekers van onder meer RIKILT Wageningen University & Research.

Zij hebben een publicatie geschreven in Plant Biotechnology Journal over nut en noodzaak van het verplicht testen van genetisch gemodificeerd voedsel in knaagdieren. Omdat verschillende landen binnen de Europese Unie dit noodzakelijk vinden, worden deze testen door de Europese Commissie verplicht gesteld.

Dierproeven voegen niets toe

De onderzoekers zijn echter van mening dat de dierproeven vaak niets toevoegen aan de huidige risicobeoordeling voor de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel. Dierproeven waarbij het hele gewas opgenomen wordt in het dieet van de dieren zijn lastig uit te voeren en weinig gevoelig. Verder staat de verplichte diertest haaks op de forse inspanningen van de Europese Commissie om het aantal dierproeven te verminderen.

DNA en samenstellingsgegevens voldoende

In veel gevallen zijn de analytische gegevens (DNA en samenstellingsgegevens) van het nieuwe gewas voldoende om een uitspraak te doen over de veiligheid van nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen. Alleen als aangetoond kan worden dat analytische gegevens niet voldoende zijn, kun je overwegen proefdieren in te zetten.

De onderzoekers pleiten voor handhaving van de case-by-case benadering die tot dusver door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wordt gehanteerd.