
Dossier
Eiwittransitie
Eiwitten vormen de bouwstenen van het leven op aarde. Voor de gezondheid van mens en dier is zowel de kwantiteit als de kwaliteit van voedsel belangrijk. Op dit moment wordt een aanzienlijk deel van de eiwitten geconsumeerd via dierlijke producten. Vanuit verschillende invalshoeken zoekt Wageningen University & Research naar manieren om de beschikbaarheid en diversiteit van eiwitten te verhogen: voedingswetenschap, landbouw- en productietechnologie en consumentengedrag.
Waarom is eiwittransitie noodzakelijk?
Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien, zullen we naast de bekende eiwitbronnen ook alternatieve, wat meer avontuurlijke, eiwitbronnen moeten gaan zoeken. De laatste decennia zijn we steeds meer vooral dierlijke producten met dierlijke eiwitten gaan eten zoals vlees, vis, ei, melk en kaas. Maar om iedereen in de toekomst te kunnen voeden is het goed om weer meer plantaardige eiwitten te gaan eten en meer variëren in eiwitten. Zo krijgen we een duurzamer eetpatroon. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.
Wat zijn de alternatieven?
Duurzame en economisch aantrekkelijke alternatieven voor vlees:
- plantaardige eiwitten
- insecten
- aquatische eiwitbronnen: zeewier, algen, eendenkroos
- andere manier van voedsel bewerken
- dierlijk eiwit uit circulaire systemen
De toekomst van eiwitten

Onderzoeksaanpak eiwittransitie
Vanuit vier onderzoeksrichtingen zoekt Wageningen University & Research naar manieren om de beschikbaarheid van eiwitten te verhogen:
Technologisch onderzoek:
- verbeterde gewassen
- innovatieve aquatische productiesystemen
- biosynthese en recombinante eiwitten
- vermindering voedselverlies en verspilling
Productiesystemen herontwerpen:
- dieren houden in een circulair systeem
- nieuwe stikstofkringlopen
- productie als onderdeel van de leefomgeving
- wereldwijd ondernemerschap naar duurzame systemen
Verschuiving eiwitconsumptie
- een gevarieerd palet aan eiwitopties
- consensus over een gezonder streven
- verbeterde plantaardige alternatieven
- consumenten verleiden tot gezonde en duurzame keuzes
Aanpak slechte excuses voor inactiviteit
- we hoeven alleen maar op aanvraag te werken; aanbod volgt
- we kunnen het hele systeem veranderen door de prijzen aan te passen
- we hebben kwantitatieve, gezaghebbende vergelijkingen tussen bronnen nodig en internationale databases om verder te gaan
- we hebben tijd
Lees meer over ons onderzoek
Onze oplossingen voor:
- Duurzame eiwitproducten
- Efficiënte productie van eiwitten
- Eiwitfunctionaliteit
- Vleesvervangers en alternatieve eiwitbronnen
- Drijfveren van consumenten
- Gezondheidseffecten van eiwit
- Gedragsverandering consumenten
- Klimaatslimme veehouderij
Kernpublicaties
- Chickpeas, crickets and chlorella: our future proteins, Pyett, Stacey e.a.
- Meer eiwit uit planten eten
- 'Hamburgers in het Paradijs; Voedsel in tijden van schaarste en overvloed' door Louise O. Fresco
- Defining a land boundary for sustainable livestock consumption' by Hannah van Zanten
- De aarde is te klein voor een vleesrijk dieet - Wageningen World nr. 2 2019
- Food Transitions 2030, WUR 2017
-
Towards a protein transition: taking a global perspective
In: Our future proteins / , Pyett, S., Jenkins, W., van Mierlo, B., Trindade, L.M., Welch, D., van Zanten, H.. - Amsterdam : VU University Press - ISBN 9789086598830 - p. 532 - 538. -
No protein transition without societal acceptance: two reasons why the protein transition has not accelerated yet
In: Our future proteins / , Pyett, S., Jenkins, W., van Mierlo, B., Trindade, L.M., Welch, D., van Zanten, H.. - Amsterdam : VU University Press - ISBN 9789086598830 - p. 501 - 507. -
Diversity in protein transition pathways: current status, key concerns and ways forward
In: Our future proteins / , Pyett, S., Jenkins, W., van Mierlo, B., Trindade, L.M., Welch, D., van Zanten, H.. - Amsterdam : VU University Press - ISBN 9789086598830 - p. 488 - 495. -
The role of animals in post-protein transition food systems: a design perspective
In: Our future proteins / , Pyett, S., Jenkins, W., van Mierlo, B., Trindade, L.M., Welch, D., van Zanten, H.. - Amsterdam : VU University Press - ISBN 9789086598830 - p. 335 - 342. -
Social Norms Support the Protein Transition : The Relevance of Social Norms to Explain Increased Acceptance of Alternative Protein Burgers over 5 Years
Foods 11 (2022)21. - ISSN 2304-8158 -
Better informed decision making in consumers' food choice, breeders' crop design and protein transition : subproject 2 (parbars)
Wageningen : Wageningen Plant Research - p. -
WUR researchers examine tomato leaves, insects and fungi as “protein transition” options
WUR researchers examine tomato leaves, insects and fungi as “protein transition” options, Global FoodMate, 2022-05-31, http://news.foodmate.com/202205/news_66015.html -
The protein transition opportunities and challenges in analogues
-
The protein transition Opportunities and challenges in plant based food
-
5s4a: Protein transition pathways and regional innovation ecosystems: characteristics, challenges and promising directions
In: Circular@WUR 2022. - : Wageningen University & Research - ISBN 9789464471625
Meat alternatives: An integrative comparison. Trends in Food Science and Technology
van der Weele, C., Feindt, P., Jan van der Goot, A., van Mierlo, B., & van Boekel, M. (2019). , 88, 505-512
Infographics en video's


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan