Promotie

Genetic variation of milk fatty acid composition between and within dairy cattle breeds

Koemelk is een belangrijke bron van voedingsstoffen. Het vet in de melk bestaat uit een groot aantal verschillende vetzuren. De melksamenstelling kan variëren tussen melkveebedrijven, maar ook tussen individuele koeien.

Promovendus Myrthe Maurice
Promotor prof.dr.ir. JAM (Johan) van Arendonk
Copromotor prof.dr.ir. RF (Roel) Veerkamp
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Fokkerij en genetica
Datum

di 9 december 2014 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

In de studie is de vetzuursamenstelling in de melk van de Nederlandse dubbeldoelrassen Maas-Rijn-IJssel, Fries Hollands en Groninger Blaarkop vergeleken met de vetzuursamenstelling in de melk van de internationale rassen Holstein Friesian en Jersey. Op basis van dit onderzoek kan niet worden geconcludeerd dat de Nederlandse dubbeldoelrassen over unieke of over meer variatie in vetzuursamenstelling in de melk beschikken ten opzichte van de internationaal veel gebruikte rassen. De gevonden verschillen in vetzuursamenstelling tussen de rundveerassen kunnen op basis van dit onderzoek niet los worden gezien van de bedrijven waar deze rassen worden gemolken. Mogelijk kan de combinatie van dubbeldoelrassen en specifieke bedrijfsomstandigheden wel worden benut voor de productie van melk met een specifieke vetzuursamenstelling.