Project

Eendenkroos telen voor eiwitten

Lemna (eendenkroos of ook wel waterlinzen genoemd) is het kleinste bloeiende plantje op Aarde, maar het vermeerdert zich heel snel en zit boordevol eiwitten op drooggewicht. Dat is precies wat de wereld nodig heeft. ‘Dit voelt goed, omdat het binnen afzienbare tijd een oplossing kan bieden’, zegt onderzoekster Ingrid van der Meer.

Steeds meer mensen die steeds meer vlees eten. Om één kilo vlees te produceren is gemiddeld 3 kilo plantaardig voer nodig. We zien dat er een tekort gaat komen aan voldoende (plantaardig) eiwit als we op deze manier doorgaan met consumeren. We moeten ons dieet ook meer baseren op plantaardige bronnen dan dierlijke bronnen. In de zoektocht naar die plantaardige eiwitbronnen stuitte Ingrid van der Meer op eendenkroos. ‘Als nieuw eiwitgewas biedt het goede kansen,’ zegt zij. ‘Het gebruikt geen agrarisch land, het kan in bassins in een kas groeien of zelfs via ‘vertical farming’, het groeit razendsnel en bevat heel veel eiwit. Met één hectare eendenkroos wordt net zoveel eiwit geproduceerd als met tien hectare soja.’

In Wageningen zijn alle disciplines aanwezig om het onderzoek naar het gebruik van eendenkroos als nieuw (Europees) eiwitgewas een flinke stap vooruit te helpen. Belangrijk aandachtspunt daarin is de vraag of eendenkroos geschikt is voor humane voeding, de optimale teeltomstandigheden, het profiel van de eiwitten van de verschillende variëteiten en de manier van verwerking. En het wordt nu nog gezien als ‘Novel Food’ en is nog niet toegelaten voor menselijke consumptie door de Europese voedsel autoriteit (EFSA). Ook met al het onderzoek dat nodig is voor zo’n toelating houdt van der Meer zich bezig.

‘Het ziet er allemaal heel goed uit, vooral de oogstopbrengst’, aldus Van der Meer. ‘Maar er zijn ook nog een heleboel stappen te maken. Teelt op industrieel water kan geschikt zijn, we weten inmiddels dat het bijdraagt aan waterzuivering. Maar dan wordt het natuurlijk niet ingezet voor menselijke consumptie.

We willen snel aan de slag en onder andere een pilot doen. Ik ben optimistisch, een burger tjokvol eendenkrooseiwitten op mijn bord? Dat zou ik wel mooi vinden.’

Dr. Ingrid van der Meer, Senior onderzoeker Bioscience
Dr. Ingrid van der Meer, Senior onderzoeker Bioscience