Project

Eendenkroos telen voor eiwitten

Lemna (eendenkroos) is het kleinste bloeiende plantje op Aarde, maar het vermeerdert zich heel snel en zit boordevol eiwitten. Dat is precies wat de wereld nodig heeft. ‘Dit voelt goed, omdat het binnen afzienbare tijd een oplossing kan bieden’, zegt onderzoekster Ingrid van der Meer.

Steeds meer mensen die steeds meer vlees eten. Om één kilo vlees te produceren is ongeveer 2,5 kilo eiwit van planten nodig. In de zoektocht naar die eiwitten stuitte Ingrid van der Meer op eendenkroos. ‘Als nieuw eiwitgewas biedt het goede kansen,’ zegt zij. ‘Het gebruikt geen agrarisch land, het kan in een bassin bij de boer of in een kas groeien op verdunde mest, het groeit razendsnel en bevat heel veel eiwit. Met één hectare eendenkroos wordt net zoveel eiwit geproduceerd als met tien hectare soja.’

In Wageningen zijn alle disciplines aanwezig om het onderzoek naar het gebruik van eendenkroos als nieuw (Europees) eiwitgewas een flinke stap vooruit te helpen. Belangrijkste aandachtspunten daarin zijn de vraag of eendenkroos zowel geschikt is voor diervoeding als voor humane voeding, de optimale teeltomstandigheden, het profiel van de eiwitten van de verschillende variëteiten en de manier van verwerking.

‘Het ziet er allemaal heel goed uit, vooral de oogstopbrengst’, aldus Van der Meer. ‘Maar er zijn ook nog een heleboel stappen te maken. Teelt op industrieel water kan geschikt zijn, we weten inmiddels dat het bijdraagt aan waterzuivering.

We willen snel aan de slag en onder andere een pilot doen. Ik ben optimistisch, eendenkroos als veevoeder om meer vlees te kunnen produceren kan een oplossing zijn. En een burger tjokvol eendenkrooseiwitten op mijn bord? Dat zou ik wel mooi vinden.’

Dr. Ingrid van der Meer, Senior onderzoeker Bioscience
Dr. Ingrid van der Meer, Senior onderzoeker Bioscience