Blogpost

Eerst naar Zuid Georgia

Gepubliceerd op
14 augustus 2013

Het vaarplan van de WISKY expeditie naar Antarctica is omgegooid. In plaats van aan het eind van de expeditie varen we nu eerst pal naar het oosten richting Zuid Georgia en buigen dus oostelijker dan gepland pas af naar het zuiden, naar ons echte doel, het zeeijs van de Weddell Zee.

Foto: Al op de eerste dag kort voor zonsondergang de eerste vogeltellingen op het Peildeck kunnen doen

Aanpassing vaarroute

Voor de beoogde langdurige ijsstations zoekt men grotere betrouwbare schotsen. Aanvankelijk zouden we direct naar het zuiden varen, naar het echte uitstroomgebied van de Weddell Zee direct naast het Antarctisch schiereiland. Maar in die regio is dit jaar blijkbaar een dermate zware stroom van opeengepakt oud en opgebroken ijs, dat zelfs Polarstern misschien niet door zou kunnen naar de daarachter gelegen grotere schotsen.

Val ophalen en netten testen

Verder naar het oosten verwacht men wat dat betreft minder problemen, en dan past de klus die we moeten doen bij Zuid Georgia beter aan het begin van de tocht. We moeten daar een verankering met een sedimentval ophalen die een jaar lang gegevens heeft liggen verzamelen. We gaan die locatie ook direct gebruiken om de verschillende netten, waaronder ons SUIT uit te testen en de procedures te trainen. Eenmaal in het ijs kunnen we ons geen foutjes meer veroorloven!

Wisselend weer

Afgelopen dinsdag in Punta Arenas was het weer ineens onverwacht goed, en konden we toch onze kisten-container leeg halen en de vogelkijkposten bij een aangenaam zonnetje en weinig wind op het hoge Peildeck van Polarstern installeren. Echt mazzel, want woensdag waren de omstandigheden weer stormachtig en guur! We moesten inschepen in het wat noordelijker gelegen Cabo Negro waar Polarstern aan het eind van een lange pier brandstof aan het bunkeren was. Die pier mochten we van de beheerders van de bunkerplaats alleen bewandelen met veiligheidshelm, en omdat er daar slechts 9 van waren duurde het lang voordat allen aan boord waren. We stonden in Bf8 aardig te klappertanden aan het begin van de pier……

Op weg

We zijn nu 2 dagen op weg, en alles loopt op rolletjes. Omdat we de wind schuin van achter hebben, schommelt het schip niet al te erg, dus weinig zeeziekte en makkelijk werken. Het op orde brengen van SUIT en inrichten van de kamers en laboratoria is dan ook al een flink eind op weg. Vanavond hebben we bij de dagelijkse wetenschapsvergadering al het werk van het SUIT-ICEFLUX team gepresenteerd. Later vertellen we daar wel meer over, ook hopelijk met wat filmpjes e.d.  Voor nu is het alleen even laten weten dat we echt op pad zijn en de zaken lekker lopen.

Jan Andries van Franeker

Re:acties 2

 • Harma

  Ik zou je graag ook de groeten doen van Frank, maar dat gaat nu een keer niet. Ik word te oud om nog mee te doen, maar ik zou het graag doen!
  Groeten,
  Harma

  Reageer
 • Jakob Asjes

  Hé Jan Adries, Fokje en Michiel,

  Goed om van jullie te horen. Klinkt goed allemaal. Heeft onze nieuwe PhD nog een beetje zeebenen? Heel veel succes en geniet vooral zou ik zeggen.

  Gr. Jakob

  Reageer

Re:ageer