Blogpost

Eerste test ijsnet SUIT succesvol

Gepubliceerd op
24 augustus 2013

Nu het weer nog goed is tijdens de WISKY expeditie naar Antarctica, wordt tijdens de dagen op zee op weg naar Zuid-Georgia de later te gebruiken apparaten getest.

Foto: De laatste voorbereidingen voordat het net te water gaat: Michiel en Fokje installeren de door Carmen gereedgemaakte electronische meet apparatuur in SUIT, gevolgd door een cameraploeg.

Visnet SUIT testen

Zolang de weersomstandigheden het toelaten, worden tijdens de dagen op zee op weg naar Zuid-Georgia de later te gebruiken apparaten getest. Zo ook het visnet SUIT van het ICEFLUX team. Eigenlijk was het plan om dat vandaag, 23 augustus, te doen. Maar omdat een forse toename van de wind werd voorspeld, werd gister kort voor het ontbijt gevraagd of we niet direct aan de slag konden. Niets zo veranderlijk als scheepsplanning in de ruwe onvoorspelbare wateren rond de zuidpool!

Check werkwijze en materiaal

De trotse SUIT-ICEFLUX groep van IMARES en AWI: van links naar rechts: Michiel van Dorssen, Fokje Schaafsma, Carmen David, Jan van Franeker.
De trotse SUIT-ICEFLUX groep van IMARES en AWI: van links naar rechts: Michiel van Dorssen, Fokje Schaafsma, Carmen David, Jan van Franeker.

Maar we zijn met een sterk team op pad, en we waren er klaar voor. In de loop van gisterochtend is dus ons (nieuwe) SUIT-net voor het eerst overboord gegaan om stapsgewijs alle details van werkprocedures en materiaal te checken. En ondanks onze ingewikkelde methodes die de sleepkabel onder het (hier denkbeeldige) ijs moeten houden, ging alles gewoon flitsend. Veel van de bemanningsleden aan dek hadden geen eerdere ervaring met SUIT, maar pikten het noodzakelijke werk snel en kundig op. Petje af voor de bemanning!

Gevolgd door cameraploeg

De wetenschappers aan boord worden de hele tijd op de voet gevolgd door een camerateam dat het onderzoek op de Polarstern in beeld brengt. Eigenlijk hadden ze wel in het SUIT-net willen kruipen. Op deze reis zal het niet makkelijk zijn een foto van ons werk te maken zonder dat de grote grijze hamster van de microfoon-hengel ergens in beeld hangt!

Jan Andries van Franeker


Re:ageer