Project

Effecten van processing op voedingswaarde van eiwitrijke grondstoffen

Technologische bewerking van grondstoffen, voedings- en voedermiddelen kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de kwaliteit, eigenschappen en verteerbaarheid van eiwitten.

Eiwitwaarde voorspellen voor mens en dier

Welke chemische eiwitkenmerken geven houvast voor voorspelling van de voedingswaarde van dat eiwit? En heeft technologische bewerking van eiwitten daar een effect op? Zo weten we bijvoorbeeld dat hittebehandeling van eiwitrijke grondstoffen de bouwstenen van het eiwit (aminozuren zoals lysine) kan beschadigen. Hierdoor kunnen die aminozuren mogelijk niet goed meer verteren en niet benut worden in de stofwisseling van mens of dier.

Technologie: kansen en risico’s

In dit project onderzoeken we welke indicatoren er zijn om de eiwitwaarde van veel gebruikte én nieuwe eiwitrijke grondstoffen te voorspellen; zowel voor landbouwhuisdieren (zoals varkens) als voor mensen. Verteerbaarheid, benutting van het eiwit in de stofwisseling en de invloed van technologische bewerking op de eigenschappen van eiwitrijke grondstoffen worden uitgebreid onderzocht. Technologische bewerking kan grondstoffen namelijk beschadigen, maar kan juist ook de voedingswaarde verhogen.