Brood, pasta, groenten en fruit zitten vol vezels

Nieuws

Effecten van vezels op gevoel van verzadiging

Gepubliceerd op
4 november 2013

Overgewicht en obesitas bestrijden door vezels toe te voegen aan voeding zodat consumenten sneller en langer verzadigd zijn. Het idee klinkt simpel, maar bij de uitvoering komt nog heel wat kijken, zo bleek tijdens het symposium ‘Fibres in Food and Feed’, op donderdag 31 oktober in Wageningen.

Vele verschillende vezels

Vezels zijn er in vele soorten: oplosbare en niet oplosbare, fermenteerbare en niet fermenteerbare. Die enorme variatie zorgt er voor dat simpelweg vezels toevoegen aan voedingsmiddelen niet altijd het gewenste effect heeft op het gevoel van verzadiging. Bovendien, zo lieten enkele aio’s zien op het congres, is het aantal vezels dat toegevoegd kan worden vaak beperkt. Door een heel klein beetje vezels toe te voegen aan een drankje krijg je al een dikke pudding. En dat wil de consument niet. “Ontwikkelaars van voedingsmiddelen moeten niet alleen kijken wat technisch mogelijk is, maar ook of het commercieel te verkopen is”, sprak een openhartige David Mela van Unilever.

Structuur van vezels kan veranderen

Knud Erik Bach Knudson, hoogleraar Diervoeding aan de Deense Aarhus University, wees er op dat vezels van structuur kunnen veranderen als ze in producten verwerkt worden. Als de fysisch chemische structuur verandert, bijvoorbeeld door verhitting, kunnen ook de positieve eigenschappen verloren gaan. Analyseer de effecten van de vezels nadat ze verwerkt zijn in het eindproduct, gaf hij zijn toehoorders mee.

Vezels op iedereen hetzelfde effect?

Willem de Vos, de Wageningse hoogleraar Microbiologie die ontdekte dat mensen qua samenstelling van hun darmbacteriepopulaties zijn in te delen in grofweg drie typen, gaf aan dat beter gekarakteriseerd moet worden hoe verschillende typen mensen vezels verteren.

Diervoeding en humane voeding

Onderzoek naar de effecten van vezels op het gevoel van verzadiging, bij mens en bij dier, was vier jaar lang een speerpunt van Wageningen UR. Het symposium ‘Fibres in Food and Feed’ was de officiële afsluiting van deze periode. Dat betekent niet dat het verzadigingsonderzoek nu ophoudt. “Het is nu ingedaald”, zegt programmaleider Charon Zondervan. “Er zijn mooie resultaten geboekt. Wetenschappelijk, maar ook anderzijds. Wetenschappers op het gebied van diervoeding en humane voeding hebben elkaar tijdens deze periode gevonden. Er is een hele goede, waardevolle samenwerking ontstaan.”

Customised Protein Nutrition nieuw speerpunt

Die samenwerking tussen dierwetenschappers en onderzoekers humane voeding wordt voortgezet in het speerpunt ‘customised nutrition’, oftwel ‘voeding op maat’. Dit onderzoek richt zich vooral op het afstemmen van voeding op wat een mens of dier precies nodig heeft. Dat hangt onder meer samen met genetica, leeftijd en leefstijl. Waar in het verzadigingsonderzoek vezels een centrale rol spelen, is in customised nutrition een hoofdrol weggelegd voor eiwitten.