Blogpost

Eindelijk contact met het blog

Gepubliceerd op
8 juni 2011

Het heeft even geduurd, want je schijnt op meerdere plaatsen in het systeem toestemming te moeten krijgen om een blog te publiceren, maar nu is het dan toch eindelijk gelukt om contact te maken met het blog.

Omdat we dus al 1,5 week onderweg zijn een kort overzicht van wat er tot nu toe aan boord gebeurd is. Op 30 mei zijn we vertrokken uit Scheveningen met prachtig weer. Dat prachtige weer is tot nu toe zo gebleven. Bijna geen wind, af en toe een buitje maar ook veel zon. Mooi weer om dus ook veel dolfijnen en walvissen te zien!

Na een calibratie van de planktontorpedo werkte alle apparatuur zoals het hoorde en konden we naar het eerste station stomen. De bemonstering kon op 30 mei om 23:22 beginnen! Vorige week hebben we 65 planktonstations bemonsterd en 3 keer gevist, 2 keer met de hengel en 1 keer met het pelagische net. Alle vistrekken waren ‘schone’ trekken, dus alleen makreel gevangen. Op alle planktonstations hebben we viseieren gevangen, veel van makreel maar ook veel sprot, pitvissen, dwergtong en poon eieren.

IMG_80751.jpg

Na een lange, drukke week liepen we afgelopen zaterdag in de haven van Stavanger, Noorwegen, binnen. Daar vielen we met onze neus in de boter, want daar was het ‘beroemde Rogalandfest’ (muziekfestival) aan de gang! Met het mooie weer was het ook tijd voor een barbeque aan boord op zondag. (Tip voor als je in Stavanger komt: breng een bezoek aan het oliemuseum!)

Vanwege het mooie weer wilde het schip blijkbaar Stavanger niet verlaten. Een lekkend ventiel zorgde er maandag voor dat de motoren niet gestart konden worden. Maar onze machinisten hebben dit probleem snel opgelost, zodat we met een aantal uur vertraging toch konden beginnen aan de tweede week van onze survey.


IMG_82161.jpg


Het eerste station lag direct buiten het fjord van Stavanger, dus we konden gelijk aan de slag. De ene regenbui van vorige week heeft wel voor problemen gezorgd aan onze stuurboord planktonlier. Aan deze lier hebben we een storing die tot nu toe nog niet opgelost is. Gelukkig functioneert de bakboord planktonlier wel zoals het hoort en kunnen we door gaan met de bemonstering. Betekent wel dat we nu geen reservesysteem achter de hand hebben. Dus hopen we maar dat de bakboord lier blijft draaien!