Dossier

Eiwittransitie

Eiwitten vormen de bouwstenen van het leven op aarde. Voor de gezondheid van mens en dier is zowel de kwantiteit als de kwaliteit van voedsel belangrijk. Op dit moment wordt een aanzienlijk deel van de eiwitten geconsumeerd via dierlijke producten. Vanuit verschillende invalshoeken zoekt Wageningen University & Research naar manieren om de beschikbaarheid en diversiteit van eiwitten te verhogen: voedingswetenschap, landbouw- en productietechnologie en consumentengedrag.

Waarom is eiwittransitie noodzakelijk?

Met de groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart neemt de behoefte en toegang tot dierlijke eiwitten toe. De productie voor dierlijke eiwitten neemt veel ruimte in en daar krijgen we gebrek aan. Ander aspect is dat in ons westerse levensstijl het aandeel dierlijk eiwit soms zo hoog is dat het leidt tot obesitas. Daarom moeten we overstappen op een meer duurzame productie en consumptie van eiwitten.

Wat zijn de alternatieven?

Duurzame en economisch aantrekkelijke alternatieven voor vlees:

  • plantaardige eiwitten
  • insecten
  • aquatische eiwitbronnen: zeewier, algen, eendenkroos
  • andere manier van voedsel bewerken
  • dierlijk eiwit uit circulaire systemen

De toekomst van eiwitten

De toekomst van Eiwitten

    Onderzoeksaanpak eiwittransitie

    Vanuit vier onderzoeksrichtingen zoekt Wageningen University & Research naar manieren om de beschikbaarheid van eiwitten te verhogen:

    1. Technologisch onderzoek:

      • verbeterde gewassen
      • innovatieve aquatische productiesystemen
      • biosynthese en recombinante eiwitten
      • vermindering voedselverlies en verspilling
    2. Productiesystemen herontwerpen:

      • dieren houden in een circulair systeem
      • nieuwe stikstofkringlopen
      • productie als onderdeel van de leefomgeving
      • wereldwijd ondernemerschap naar duurzame systemen
    3. Verschuiving eiwitconsumptie

      • een gevarieerd palet aan eiwitopties
      • consensus over een gezonder streven
      • verbeterde plantaardige alternatieven
      • consumenten verleiden tot gezonde en duurzame keuzes
    4. Aanpak slechte excuses voor inactiviteit

      • we hoeven alleen maar op aanvraag te werken; aanbod volgt
      • we kunnen het hele systeem veranderen door de prijzen aan te passen
      • we hebben kwantitatieve, gezaghebbende vergelijkingen tussen bronnen nodig en internationale databases om verder te gaan
      • we hebben tijd

      Lees meer over ons onderzoek

      Kernpublicaties

      Meat alternatives: An integrative comparison. Trends in Food Science and Technology
      van der Weele, C., Feindt, P., Jan van der Goot, A., van Mierlo, B., & van Boekel, M. (2019). , 88, 505-512