Project

Elektronisch Leerboek Diervoeding

In dit project wordt er een lesmodule ontwikkeld voor een elektronisch leerboek over voeding van landbouwhuisdieren (koeien, varkens, pluimvee). De opzet van het leerboek sluit aan op de zelfwerkzaamheid en competentiegerichtheid van de MBO opleiding waarbij theoretische concepten toegepast worden op praktische contexten.

De concepten en contexten van de lesmodules worden ontwikkeld met de kennis die reeds aanwezig is en gegenereerd wordt binnen Wageningen UR.

Aanpak

Een klankbordgroep van MBO docenten draagt contexten aan en beoordeelt de hoofdstukken op didactische kwaliteiten en bruikbaarheid in hun dagelijks werk. De experts van Wageningen UR dekken de kennis en ervaring met betrekking tot de voeding van koeien, varkens en/of pluimvee. Deze personen worden betrokken bij het ontwerpen van de concepten en dragen praktijk relevante contexten aan. De eindredactie, vormgeving en didactisering wordt door het Ontwikkelcentrum uitgevoerd waarna het leerboek uiteindelijk beschikbaar komt via de Educatieve Content Catalogus.

Resultaten

Ca. 200 nieuwe leerobjecten (tekst met illustratie) over verschillende aspecten van melkveevoeding zoals nutriƫntenbehoefte, voedermiddelen, voerstrategieƫn, vertering, melkproductie en gezondheid voor het mbo. Het lesmateriaal is digitaal toegankelijk via de Educatieve Contentcatalogus (ECC) van het Ontwikkelcentrum. De ECC is te vinden via de startpagina Groen Kennisnet.