Europese landbouwingenieurs onderscheiden Wageningse hoogleraar

11 juli 2012

De Wageningse hoogleraar prof. Jos Metz heeft op 10 juli in het Spaanse Valencia de Award of Merit-Scientific Understanding ontvangen van de European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng). De emeritus hoogleraar van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, krijgt de prijs voor zijn gehele wetenschappelijke oeuvre. De prijs is de hoogste van deze organisatie en bestaat uit een bronzen beeldje met de naam Earth, Man, Tool and Sky.

050_foto_prijsJosMetz_web1.JPG

De onderscheiding voor prof. Jos Metz onderstreept nationaal en internationaal de brede erkenning van het wetenschappelijk onderzoek van prof. Metz door het bedrijfsleven en de wetenschap. De Nederlandse Vereniging voor Techniek in de Landbouw (NVTL) heeft het voorstel voor de toekenning van deze onderscheiding ondersteund. Het bronzen beeldje is een miniatuur van het beeld, dat oorspronkelijk in het gebouw van het Engelse Silsoe Research Institute stond.

Melkrobot

Prof. Metz (1942) hield in 2007 zijn afscheidsrede aan Wageningen University onder de titel: “Over technologie en dierenwelzijn”. In zijn onderzoekcarrière heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de studie van effecten van technologische innovaties op het diergedrag en milieuaspecten in de veehouderij. Bekend is het voorbeeld van de melkrobot waarbij de onderwerpen als de plaats van de robot in de stal, verbetering van het management bij een robot, het koeverkeer en de mogelijkheden en onmogelijkheden van weidegang zijn bestudeerd. Mede door dit systematische en analytische onderzoek wordt wereldwijd op ca. 10.000 melkveebedrijven met de melkrobot gewerkt. Daarnaast is de relatie tussen stalontwerp en uitstoot van onder andere ammoniak en stof in een aantal proefschriften intensief geanalyseerd. Door het systematisch vastleggen van de reacties van dieren (zoals voeropname, gedragingen, klauwgebreken) heeft prof. Metz de basis gelegd voor duurzame stalontwerpen en het elektronisch registreren van gegevens die de veehouder in het bedrijfsmanagement kan benutten. Daarmee is hij mede de geestelijke vader van de precisieveehouderij.