Evaluating Animal Breeding Programmes

MOOC

Evaluating Animal Breeding Programmes

Leer hoe je een lopend fokprogramma evalueert zowel wat betreft de genetische vooruitgang als de genetische diversiteit, en hoe je boeren kunt laten profiteren van de genetische vooruitgang van het fokprogramma.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

vr 8 maart 2019 tot do 5 september 2019

za 7 september 2019 tot do 23 januari 2020

di 4 juni 2019 tot do 26 september 2019

di 1 oktober 2019 tot do 13 februari 2020

Setup Online
Certificaat Lesstof gratis, certificaat na betaling

Over deze cursus

Het fokken van dieren, en vooral van boerderijdieren, is uitgegroeid tot een professionele industrie met moderne technologieën, grootschalige data-inzameling en analyses. Dit heeft geleid tot zeer efficiënte en effectieve fokprogramma's. In veel ontwikkelingslanden, en voor veel minder bekende vee- en vissoorten, is er echter behoefte aan maatwerk in fokprogramma's. In deze cursus leer je zowel de grote fokprogramma's op industriële schaal als de maatprogramma's te implementeren en evalueren met het oog op genetische vooruitgang en genetische diversiteit.

Samen met andere cursisten verdiep je je in de redenen achter het kruisen van rassen met de verspreiding van genetische verbetering als doel. Hierbij is het van essentieel belang om te weten hoe belangrijke biologische factoren de structuur van een fokprogramma beïnvloeden en welke verschillende structuren een fokprogramma kan hebben.

Neem deel aan deze cursus en leer fokprogramma's op de juiste manier te evalueren. Met meerdere kennisclips en opdrachten leer je hoe je kunt beoordelen welk effect wetgeving, mededinging, GxE en nieuwe technologieën op fokprogramma's hebben.

Een speciaal gedeelte van deze cursus is gewijd aan monogene recessieve aandoeningen. Deze aandoeningen spelen een belangrijke rol in fokprogramma's voor gezelschapsdieren als honden en paarden. Met moderne DNA-sequencingtechnologie kunnen deze mutaties nu niet alleen worden gedetecteerd, maar is het ook mogelijk fokstrategieën te ontwikkelen die gericht zijn op eliminatie van deze ziekten.

Na afronding van de cursus kun je doordachte besluiten nemen bij het opzetten van een fokprogramma voor een specifiek dier in een specifiek productiesysteem en de belangrijkste elementen van de cursus in praktijkvoorbeelden van fokprogramma's aanwijzen.

Je hebt statistiekkennis op tweede- of derdejaars universitair niveau nodig om deze cursus met succes te kunnen volgen. Deze cursus bouwt deels voort op kennis uit het programma Genetic Models for Animal Breeding.

Hoewel iedereen aan deze cursus mag deelnemen, is de cursus met name zinvol voor fokkers van:

• Koeien
  • Pluimvee/kippen
  • Paarden
  • Varkens/zwijnen
  • Honden
  • Schapen
  • Geiten
  • Vissen
  • Garnalen

Professional Certificate Programme ‘Animal Breeding and Genetics’

Deze cursus is onderdeel van het Professional Certificate Programme Animal Breeding and Genetics. Volg ook de andere cursus in het programma, Genetic Models for Animal Breeding, en investeer in je carrière als fokker.

De cursus is ontwikkeld met financiële steun en input van de Koepon Stichting.

Wat je gaat leren

• Een inleiding op het evalueren van fokprogramma's
  • Het kruisen van rassen en verspreiding van genetische verbetering
  • Evaluatie van fokprogramma's