Blogpost

Expeditie Antarctica: Hotel onderzoeksschip Polarstern

Gepubliceerd op
29 september 2013

Op onderzoeksschip Polarstern zijn niet alleen onderzoekers aanwezig die op expeditie zijn naar Antarctica, maar er is ook een groep mensen aan boord die er voor zorgt dat alles zorgeloos door kan gaan.

Foto: Onze verzorgers op Polarstern: staand van links naar rechts: wasmeester Kwok Yueng Yu, kok Frank Silinsky, stewardess Bärbel Czyborra, steward Yong Sheng Sun, steward Hans-Jürgen Gaude, stewardess Carmen Silinsky, steward Wolfgang Möller,  steward René Arendt, kok Ralf Müller; gehurkt: kok Mike Fröhlich, en verpleegster en stewardess Tina Wöckener

Eten, drinken, wonen, wassen, ziekenverpleging en een winkel voor de belangrijkste luxe behoeftes. Onderzoeksschip Polarstern en de vaak vergeten groep mensen, zonder wie we niet in leven blijven in de koudste gebieden van deze aarde.

Schip en bemanning

Op de “Polarstern” wordt gewerkt op vele fronten. Meestal wordt zo’n groot schip geassocieerd met de kapitein en de officieren op de brug, de bemanning aan dek en de vele technici in de machinekamer en elders. Maar om zo’n schip met al z’n gasten, in dit geval wetenschappers met hun technici en assistenten, draaiende te houden, is er een groep mensen aan boord die er voor zorgt dat alles zorgeloos door kan gaan.

Eten en drinken

Te beginnen met de keuken die deze reis geleidt wordt door Chief Cook Ralf Müller-Homburg, samen met zijn collega’s Mike Fröhlich en Frank Silinski. Elke dag zorgen zij ervoor dat we met z’n allen meer dan genoeg te eten en te drinken krijgen. Elke morgen verse broodjes en een ruime keuze uit cereals, eieren en nog veel meer. En twee keer per dag een warme maaltijd waar je U tegen zegt. En dan te bedenken dat de variëteit groot is en dat deze mensen al van te voren moeten bedenken wat ze tien weken lang aan hun gasten gaan serveren. Dit zal geen eenvoudige planning zijn. Want wat er bij komt, is dat lang niet alle producten zolang houdbaar zijn. De kwaliteit van ons voedsel daalt niet merkbaar, al zijn we onderhand begonnen aan de laatste drie weken van onze "cruise".

Opscheppen, schoonmaken, afwassen, wassen, etc. etc.

Maar met alleen eten bereiden zijn we er natuurlijk niet. Wij worden als gasten compleet in de watten gelegd door de Stewardessen en Stewards: Martina Wöckener (Tina), Hans-Jürgen Gaude, Wolfgang Möller (Mölli), René Arendt, Carmen Silinski en Yong Sheng Sun, onder de bezielende leiding van Bärbel Czyborra, en natuurlijk onze Laundry-man Kwok Yuen Yo (Alias Wäsche Max). Bärbel opent ook nog ’s avonds, 5 avonden per week de winkel voor ons en Tina is tevens de verpleegkundige hier aan boord.

Dag en nacht

Deze groep mensen staat letterlijk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, om ons heen. Zij zorgen ervoor dat we krijgen wat we willen. Het eten wordt voor ons opgeschept, en zelfs warm gehouden en opzij gezet als iemand te laat is door bepaalde werkzaamheden. De afwas wordt voor ons gedaan, de hutten en badkamers, woonruimten en gangen, alles wordt schoongehouden en daarbij blijven ze allemaal opgewekt en vriendelijk. Zelfs als er hutten worden schoongemaakt waar tussen alle onopgeruimde rommel, de vloer moet worden gereinigd van stof, tabaksresten en overvloedig gebruikte talkpoeder.

Thanks for the hospitality!

Michiel van Dorssen


Re:acties 2

 • Hans Prakken

  Kun je de Polarstern bezoeken als daar onderzoek gedaan wordt?
  Gr. Hans Prakken

  Reageer
 • Hanneke van Ommen

  Wat leuk om ook deze kant van de Polarstern te zien.Ja dat is goud waard zo'n basis.
  Met een groet voor jullie allen en een goede reis naar het Noorden.
  X Hanneke

  Reageer

Re:ageer