Nieuws

Experts op gebied van medisch toerisme bij elkaar in Wageningen en Leeds

Gepubliceerd op
18 juni 2013

Vandaag de dag reizen meer en meer mensen naar het buitenland voor medische behandelingen. Maar er is verbazingwekkend weinig bekend over deze vorm van toerisme. Dus reizen onderzoekers vanuit alle delen van de wereld nu naar Wageningen voor een conferentie over medisch toerisme met als doel om een onderzoekagenda op te zetten.

De conferentie richt zich verder op de relaties tussen enerzijds het toenemende medisch toerisme en anderzijds de toenemende privatisering en vercommercialisering van de gezondheidszorg zowel in eigen land als in de “ontvangende“ landen, de verantwoordelijkheden van overheden en individuen voor de gezondheidszorg in eigen land, en de grenzen van een “gezondheidsinvestering” van mensen in hun eigen lichaam. Wat houdt het bijvoorbeeld in wanneer mensen niet kiezen voor de gezondheidszorg in eigen land maar kiezen voor een behandeling in het buitenland? Brengt dit extra kosten of ongelijkheid tussen patiëntengroepen met zich mee voor behandelingen die wel in eigen land plaatsvinden, of kan het juist bijdragen aan een (duurzame) ontwikkeling van de gezondheidszorg in de diverse landen die hierbij zijn betrokken?

De conferentie ‘Transnational Health Care: A Cross-Border Symposium’ is georganiseerd door de leerstoelgroep Culturele Geografie van Wageningen University, de Academie voor Toerisme van de NHTV in Breda, de universiteit van Leeds en de Economic and Social Research Council van het Verenigd Koninkrijk. De conferentie vindt plaats in twee delen: op 20 en 21 juni in Wageningen en van 24-26 juni in Leeds.