Nieuws

Film: Het Nieuwe Telen

Gepubliceerd op
11 juni 2012

In een nieuwe film vertellen twee telers over hun ervaringen met Het Nieuwe Telen (HNT) als energiezuinige teeltwijze. Ook komen de achtergronden en enkele nieuwe technieken die Wageningen UR Glastuinbouw op dit moment ontwikkeld, aan bod.

201206FilmHTN.jpg

Gerberateler Ruud van Leeuwen van Klondike Gardens in Berkel en Rodenrijs is nauw betrokken bij de gerberaproef bij GreenQ Improvement Centre. Hij vertelt over de nieuwe belichtingstrategie, het anders in zetten van warmte en het voordeel van nokschotten. Hij past de nieuwe inzichten toe in de bestaande kassen.

Tomatenteler Erik Vereijken uit Beek en Donk heeft samen met zijn broers geïnvesteerd in een nieuwe kas met een installatie die speciaal is ontworpen om te telen volgens de nieuwe strategie. In de kas zijn dubbele schermen en een ontvochtigingsinstallatie aangebracht. Vereijken werkt met minder minimumbuis.

Eenvoudige installaties

Beide telers zijn tevreden. De teeltstrategie is voor hen goed toepasbaar in de praktijk en ze hebben minder last van ziektes en realiseren een besparing in het energiegebruik. De film laat ook enkele nieuwe eenvoudige installaties zien die geschikt zijn voor Het Nieuwe Telen, bijvoorbeeld de Ventilation Jet en Air & Energy-installatie. Deze worden ontwikkeld samen met Wageningen UR Glastuinbouw.