Uitgave

Financiering: ‘Tweederde glastuinbouw is in de kern gezond’

“Ongeveer eenderde van de glastuinbouwondernemers in Nederland staat onder verhoogde dijkbewaking. Maar dat betekent volgens Cor Hendriks, sectormanager Tuinbouw bij Rabobank Nederland, ook dat een ruime meerderheid van de bedrijven in de kern gezond is.

In een interview met Maurice Wubben in het House of Technology & Innovations gaf Hendriks zijn visie op de sector, zoals hij dat ook al deed in de oktober-editie van vakblad Onder Glas.

De sectormanager benadrukte dat er ondanks de lastige economische situatie, zowel in de sierteelt als glasgroentesector positieve geluiden op te tekenen zijn. “Dat geldt voor tomaten en komkommer in 2010, maar ook voor chrysanten, gerbera’s en phalaenopsis dit jaar. Er zit dus geld in de sector. De kunst is hoe haal je de marge naar de sector toe.”

Inleveren zelfstandigheid

Hendriks verbaast zich over het ‘weggeven’ van Nederlandse paprika’s in een periode van het seizoen dat Nederland dominant is op de markt. “Nederland is nog teveel concurrent van zichzelf. Bundeling en samenwerking is een van de oplossingen. In de huidige situatie zit er geen regie aan de primaire kant van de keten. Verkopers moeten ‘nee’ durven zeggen.” Samenwerking betekent naar zijn mening wel dat er wat zelfstandigheid moet worden ingeleverd.

De oplossing ligt volgens de Rabobank niet in het aan de markt onttrekken van 200 of 300 hectare in Nederland. “Die oppervlakte staat er een jaar later in Spanje gewoon weer bij.”

Bron: Roger Abbenhuijs, LTO Groeiservice

De interviews in het House of Technology & Innovations worden georganiseerd door LTO Groeiservice in samenwerking met vakblad Onder Glas.