Food Film Festival over zaad bij Wageningen UR

Nieuws

Food Film Festival over zaad bij Wageningen UR

Gepubliceerd op
14 september 2015

Wageningen UR ontvangt op 16 september het Food Film Festival op de campus. Kern van het festival zijn de documentaire Seeds of Time over de Amerikaan Cary Fowler die zich inspande voor de internationale zaadkluis op Spitsbergen, en een talkshow waarin Wageningse wetenschappers, experts van Monsanto en uit de biologische sector en een kunstenaar met elkaar in debat gaan om inzicht te geven in de systematiek van de wereld van zaad. Rond Orion kunnen bezoekers verder genieten van lokale producten, food trucks, workshops en proeverijen. Het festival is een van de manieren waarmee Wageningen UR de dialoog met de samenleving aangaat over voedselvraagstukken.

Plantenzaden zijn maar klein, maar er zit een hele wereld achter. Gewassen worden aangepast aan andere groeiomstandigheden, om minder last van ziekten en plagen te hebben of om smaak of houdbaarheid van producten te verbeteren bijvoorbeeld. Het is een snel bewegende wereld, zowel op technologisch vlak als op het gebied van eigendomsrechten.

Praktijk

In de talkshow op het Food Film Festival, in de Waaierzaal van Orion, gaan verschillende experts op het podium met elkaar in de debat om perspectieven uit de praktijk te laten zien. Bert Visser, directeur van Centrum voor Genetische Bronnen van Wageningen UR geeft een cultuurhistorische inleiding over zaad. Daarnaast is het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Mark Buckinham is aanwezig vanuit de multinational Monsanto, van de biologische zaadbedrijven zijn Jan Velema (De Zaderij) en Loes  Mertens (De Bolster), en verder Miriam van Bree van Bionext, belangenbehartiger voor de biologische sector in Nederland en filosoof Henk van den Belt van Wageningen UR vanuit zijn expertise over patenten en octrooien. Ook te gast is kunstenaar Uli Westphal, bekend van onder meer het Mutato-project waarvoor hij beelden verzamelt van fruit, groente en knollen die er anders uitzien dan standaard in de supermarkt. Onderzoeksjournalist en festivaldirecteur Janno Lanjouw leidt de talkshow. De talkshow wordt creatief afgesloten met de rijmende woorden van poetry pusher Justin Samgar.

Wageningen Dialogues

Wageningen UR ontvangt het Food Film Festival in het kader van de Wageningen Dialogues. Wageningen UR wil bijdragen aan het publieke debat en op basis van wetenschappelijke kennis een brug vormen tussen bedrijven en burgers op de terreinen waarop zij actief is: het wereldvoedselvraagstuk, de klimaatverandering, de ontwikkeling naar een circulaire economie, het behoud van natuur en biodiversiteit en het verminderen van armoede.

Food Film Festival

Het Food Film Festival on tour is een initiatief van de Youth Food Movement. YFM wil mensen informeren en inspireren over voedselvraagstukken en een platform bieden om alle stemmen te kunnen laten horen. Het festival beleeft dit jaar zijn vijfde editie en doet vijf Nederlandse steden aan. Eerder dit jaar Groningen (Melk) en Utrecht (Bodem), en na Wageningen (16 september, Zaad) volgen nog Den Haag (31 oktober, Vis) en Amsterdam (22 november, Vlees).

Toegang

De activiteiten zijn gratis toegankelijk, na aanmelding vooraf. Alleen voor de proeverijen moeten kaartjes worden gekocht. De voertaal bij de talkshow is Engels.

Het volledige programma is in en rond Orion op Wageningen Campus.