Nieuws

Food4You: groots foodspektakel van 3 t/m 8 oktober in Wageningen

Gepubliceerd op
13 augustus 2012

Food4You is hét jaarlijkse kennisfestival op het gebied van gezond en lekker eten. Het Food4You kennisfestival draait om het delen van 'foodkennis’ en dat maakt Food4you uniek.

Waar andere foodfestivals vaak vooral over smaak en producten gaan, slaat Food4You een brug tussen kennis en praktijk, tussen wetenschap en de dagelijkse boodschappen. Elk jaar heeft Food4You een thema, dit jaar is dat Zout: de smaak van het leven.

Food4you

Food4You richt zich op een zeer brede doelgroep: van overheden tot het bedrijfsleven, van potentiele studenten tot de consument in de breedste zin van het woord. Om kennis voor iedereen toegankelijk te maken, zijn voor het Food4You kennisfestival wetenschappers aan professionals gekoppeld: koks, een gamedesigner, een trendwatcher en een ambachtelijke ijsbereider. Deze koppels zijn aan de slag gegaan met het thema zout, elk vanuit hun eigen invalshoek. Professional vertalen de kennis van de wetenschappers naar de praktijk en daar gaan geheid mooie verrassingen uit voortkomen!Het kennisfestival vindt van woensdag 3 oktober tot en met maandag 8 oktober in Wageningen plaats (m.u.v. het Onderwijsplein, dat vindt plaats op de Zandlaan op de kenniscampus in Ede) en elke dag richt zich op een specifieke doelgroep. Het kennisfestival start op woensdag 3 oktober met het Openingssymposium dat zich richt op de lokale politiek, het bestuurs- en bedrijfsleven en op kennisinstellingen.Donderdag 4 oktober is de Onderwijsdag. Op deze dag staat het aan voeding gerelateerde onderwijs centraal. Het Onderwijsplein laat leerlingen van vmbo, mbo, havo en vwo op interactieve wijze zien welke studie- en carrièremogelijkheden er zijn en laat scholieren ervaren hoe leuk het is om een foodgerelateerde opleiding te volgen. Professionals en bedrijven uit de foodsector vertellen over hun werk en derde- en vierdejaarsstudenten vertellen over de opleiding die zij volgen en laten zien waar zij mee bezig zijn. Het Onderwijsplein wordt een gezellige plek waar onderwijsinstellingen hun opleidingsmogelijkheden tonen en waar (ook letterlijk) geroken kan worden aan de praktijk van het voedings-gerichte onderwijs.

Zaterdag 6 oktober is de Publieksdag. Iedereen die geïnteresseerd is in voeding en wetenschap is op deze dag van harte welkom. Er wordt een speciaal Kinderplein ingericht waar allerlei leuke activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met voeding en zout. Zo kunnen kinderen zelf brood bakken met minder zout, proefjes doen met zout en water, tekenen en kleuren met zout, zelf soep maken, op een Limonadefestival zelf hun cocktails maken en ga zo maar door. Kortom : letterlijk spelenderwijs leren dus, over alles wat met voeding en zout te maken heeft.

Voor volwassenen is er uiteraard ook genoeg te beleven. Bij Food4You draait het om kennis dus natuurlijk zijn er professionals, wetenschappers, onderzoekers en studenten die uitleg geven over de meest actuele zaken op het gebied van voeding, voedsel en gezondheid in relatie tot het thema Zout. Bezoekers kunnen zelf diverse proefjes en tests doen, deelnemen aan allerlei workshops, er is een boerenmarkt waar lokale en regionale ondernemers hun producten presenteren en nog veel meer.

Gezelligheid en entertainment zijn andere belangrijke ingrediënten voor het bijzondere recept van de Publieksdag! Op diverse podia zullen verschillende optredens plaatsvinden. Er zijn theatervoorstellingen, maar ook sing-a-songwriters en een dj geven acte de présence. En een ‘omroeper’ zal het publiek op een wel heel bijzondere wijze enthousiasmeren en informeren over wat er allemaal op de Publieksdag aan de gang is en nog staat te gebeuren. Kortom, iedereen vindt op deze dag wel iets van zijn gading.

Het festival sluit op maandag 8 oktober af met de Food Professional Day, gericht op de werkvelden van  de gastronomie, industrie, zorg en catering. Belangrijke spreker tijdens de Food Professional Day is Hervé This, de grondlegger van het moleculair koken. Hij spreekt op deze dag over Note by Note cuisine. Het Nordic Food Lab - de labokeuken van chef-kok René Redzepi van Noma in Kopenhagen - doet, speciaal voor het Food4You kennisfestival, met de Wageningen University onderzoek naar fermentatie. Het koppel Leendert Scholtus (chef-kok sterrenrestaurant de Echoput) en Jeroen Knol (programmamanager Sustainable Protein Foods bij Wageningen UR Food & Biobased Research) hebben samen gewerkt aan ‘iets zouts’, waarmee zij op een geheel eigen wijze smaak aan de Food Professional Day geven. Het merendeel van de presentaties is ook op deze dag interactief, dus zelf proeven, doen en beleven!Over het Food4You kennisfestival kunt u meer lezen op www.food4you.nl. Ook bedrijven kunnen zich tijdens Food4You profileren. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met Linda Meconi, via linda@foodconnection.nl.