Louise Fresco

Nieuws

'Fresco's Paradijs': docuserie over voedselproductie

Gepubliceerd op
10 oktober 2013

In de zesdelige documentaire 'Fresco's Paradijs' deelt Louise Fresco haar passie voor landbouw en voedsel. De alumnus, voormalig hoogleraar plantaardige productiesystemen en honorary professor van Wageningen University bezoekt in de eerste aflevering onder meer de bakermat van de landbouw: het vruchtbare tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris.

Fresco's Paradijs op Human

'Fresco’s Paradijs' wordt vanaf 13 oktober zes zondagen achter elkaar uitgezonden om 18.50 uur op Nederland 2. De serie van Human (de Humanistische Omroep) is gebaseerd op Fresco's boek 'Hamburgers in het Paradijs'.

Eerste aflevering op 13 oktober

In aflevering 1 bekijkt Fresco de foto's van hongerende kinderen in Biafra die haar eind jaren zestig deden besluiten te werken aan oplossingen voor het wereldvoedselprobleem.Fresco reist in die eerste aflevering van het ijskoude Spitsbergen, waar alle zaden van bestaande voedselgewassen liggen opgeslagen, naar het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, waar ooit de landbouw ontstond. Ze eindigt in Turkije, waar de overheid 22 immense waterdammen wil aanleggen om de landbouw tot bloei te brengen. Onder het wateroppervlak van de stuwmeren dreigen de resten van een rijke cultuur te verdwijnen.

Verkwanseld erfgoed in Kazachstan

Volgende afleveringen voeren onder meer langs een boomgaard in Kazachstan, varkensboeren in Italië en Nederland, viskwekerijen in Noorwegen, algenboerderijen in Spanje en rijstvelden in Japan. In Kazachstan bezoekt Fresco bijvoorbeeld de plek waar de appel zijn oorsprong vindt. Tot haar ontzetting ligt deze botanische tuin, met enorme cultuurhistorische waarde, er volledig verwaarloosd bij.

Bekijk hier een trailer van Fresco's bezoek aan de botanische tuin in Kazachstan:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Louise Fresco

Fresco promoveerde in 1986 cum laude op het gebied van tropische plantenteelt en productiesystemen aan Wageningen University. Van 1990 tot 1997 was zij daar hoogleraar plantaardige productiesystemen met als specialisatie tropische gebieden. In juni 2006 is ze benoemd tot hoogleraar Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam.Tevens is zij onder meer honorary professor aan Wageningen University, lid van de KNAW, kroonlid van de Sociaal-Economische Raad, bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest en lid van de Praemium Erasmianum Foundation.