Promotie

Functionality-driven fractionation of lupin seeds

Promovendus JAM (Jacqueline) Berghout MSc
Promotor prof.dr.ir. RM (Remko) Boom
Copromotor prof.dr.ir. AJ (Atze Jan) van der Goot
Organisatie Wageningen University, Food Process Engineering
Datum

vr 8 mei 2015 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Functionaliteits-gedreven fractionering van lupine zaden: een route naar duurzamere productie van ingrediënten voor levensmiddelen

De groeiende wereldbevolking vereist een toename in de productie van eiwitrijke levensmiddelen. Een goede kandidaat voor een nieuwe plantaardige eiwitbron is lupine aangezien de zaden minstens 37% eiwit bevatten. Daarnaast zijn de zaden rijk aan vezels en olie met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Huidige fractioneringsprocessen richten zich op het verkrijgen van zuivere ingrediënten, waardoor veel water, energie en chemicaliën worden verbruikt. Hierdoor verslechtert het duurzame karakter van het gebruik van plantaardige eiwitbronnen. Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift is beter te begrijpen hoe fractioneringsprocessen van lupinezaden kunnen leiden tot functionele eiwitfracties met een lagere impact op het milieu. We hebben laten zien dat een focus op functionaliteit in plaats van zuiverheid kan leiden tot vereenvoudigde fractioneringsprocessen die milieuvriendelijker zijn. Dit nieuwe fractioneringsconcept hebben we functionaliteits-gedreven fractionering genoemd. Door toepassing van deze nieuwe methode zijn we in staat gebleken om eiwitrijke fracties met (chemisch stabiele) olie te produceren met interessante functionaliteiten voor toepassing in plantaardige levensmiddelen.