Nieuws

Ga naar strand voor blauw oplichtende zee

Gepubliceerd op
25 juli 2012

Voor de kust van Zandvoort en Katwijk was dinsdagavond een bijzonder natuurverschijnsel te zien. De zee lichtte er blauw op door de zeevonk, een lichtgevend diertje.

"Als het weer zo blijft, kan ik iedereen aanraden 's avonds naar de kust te gaan om dit prachtige verschijnsel te bekijken”, zegt professor Han Lindeboom van het marien onderzoeksinstituut Imares woensdag.

Zeevonk komt altijd voor in de Noordzee. Maar omdat het momenteel warm, zonnig en vrij windstil weer is plant het beestje zich zeer snel voort, met de duidelijk waarneembare gloed als het donker wordt tot gevolg.

Zeevonk (Noctiluca scintillans) is een eencellig beestje, een zogeheten zweephaardiertje, dat algen eet. Het heeft een lichtgevend enzym dat actief wordt bij beweging door bijvoorbeeld golfslag of in het kielzog van een boot. „Het werkt hetzelfde als bij vuurvliegjes”, aldus Lindeboom. Zeevonk is niet gevaarlijk. „Je kunt rustig gaan zwemmen, ook dan licht het op.”

Hij verwacht dat de beestjes de komende avonden vaker hun licht laten schijnen. Waar precies is moeilijk te voorspellen, maar volgens de kenner zijn de diertjes en hun schijnsel overal langs de kust te verwachten.

Bron: De Telegraaf