Nieuws

Geen zekerheid over concurrrentiekracht Nederlandse suikersector

article_published_on_label
9 mei 2011

Wereldwijd vermindert de bescherming van regionale suikermarkten.

suikerbieten

Ook de Europese Commissie overweegt om de suikerquota af te schaffen. Het blijkt echter nog niet mogelijk om in te schatten wat dit voor de Nederlandse akkerbouwers of suikerbietverwerkende industrie zal betekenen.

In opdracht van het Ministerie van EL&I onderzocht het LEI, onderdeel van Wageningen UR, de concurrentiekracht van de Nederlandse suikersector. Het rapport Concurrentiemonitor suiker brengt de gehele keten in kaart van de productie van suikerbieten tot de consumptie van suiker voor een aantal belangrijke suikerproducerende landen. De onderzochte landen zijn Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Brazilië, VS en Rusland.

Liberalisatie

Het overheidsbeleid in de EU en in andere werelddelen beschermt de regionale markten sterk. Bij een volledige liberalisatie van de wereldhandel zal de Nederlandse suikersector zeer zware concurrentie ondervinden uit tropische en subtropische gebieden waar het goedkopere suikerriet geteeld kan worden.

Internationale handel

Verder bleek dat het aandeel van Europa in de internationale handel van witsuiker (inclusief intra-continentale handel) sterk is teruggelopen. Het aandeel van Europa in de handel in ruwe suiker is zeer beperkt. Brazilië domineert deze handel met veruit de laagste productiekosten.

Nederland is geen onbelangrijke speler in de suikersector, zo bleek verder uit het rapport. De hoogste opbrengsten in tonnen suikerbieten worden gerealiseerd in Frankrijk gevolgd door Nederland. De prijs per ton suikerbieten is het hoogst in Duitsland gevolgd door Nederland. De grootste suikerproducent in de EU is het Duitse Südzucker. De Nederlandse Suiker Unie staat op de vijfde plaats.

Om meer zekerheid te krijgen over de eventuele gevolgen van aanpassingen van het suikerbeleid, voert het LEI momenteel meer onderzoek uit. De resultaten worden later dit jaar verwacht.

Download