Gele cassave en vitamine A status in Kenia

Het onderzoek heeft uitgewezen dat gele cassave het vitamine A gehalte in het bloed verhoogt. Gele cassave is bovendien geschikt bevonden voor consumptie door moeders en kinderen. Als de gele cassavevariant de witte vervangt zouden veel mensen via het eten een klein beetje vitamine A binnen krijgen. Dit zou zo kunnen bijdragen aan een vermindering van de vitamine A tekorten wereldwijd, zeker voor de allerarmsten waar andere oplossingen vaak niet werken.

Gele cassave rijk aan β-caroteen

Gele cassave is in tegenstelling tot de normale witte variant, rijk aan β-caroteen wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. De variant is ontwikkeld door natuurlijke veredelingsmethoden met Harvestplus, CIAT Colombia & IITA Nigeria. Een tekort aan vitamine A is een groot probleem voor kinderen en moeders in ontwikkelingslanden, waardoor ze slechter kunnen zien in het donker, minder goed infecties kunnen tegengaan en sneller ziek zijn. Dit is het eerste onderzoek gedaan in de doelgroeppopulatie en daarom is meer onderzoek nodig om te bezien of dezelfde resultaten bereikt worden.

The combination of serum concentrations of retinol binding protein, transthyretin and C-reactive protein is an excellent estimator of vitamin A deficiency in a field based setting as alternative to laboratory based HPLC serum retinol.
Elise Talsma