Debat

Gemanipuleerde authenticiteit

Debat op 15 mei vanaf 17.00 uur, in de serie 'Over authenticiteit en manipulatie'

Organisator Studium Generale
Datum

wo 15 mei 2013 17:00 tot 20:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28

Serie: Over authenticiteit en manipulatie

Wat is er authentieker dan echte boerenkaas? Maar ook boerenkazen worden tegenwoordig gemaakt met genetisch gemanipuleerde bacteriĆ«n. Maakt dat die kazen minder authentiek? Bestaat er dan zoiets als authentieke manipulatie en zijn gepatenteerde bacteriĆ«n een culturele manipulatie en tegelijkertijd authentiek?  Of brengt iedere manipulatie het einde van de authenticiteit met zich mee?
Plastic bloemen zijn tegenwoordig geaccepteerde gemanipuleerde werkelijkheid.
Ook de natuur zelf zit vol manipulatie. Want hoe authentiek zijn zich voortdurend aanpassende genen? En ook taal past zich voortdurend aan en iedere zin is al een keer gezegd. Toch menen we auteursrecht en intellectueel eigendom te mogen claimen. Maar is niet juist de voortdurende verandering authentiek?
In deze ontmoetingenreeks staat de spanning tussen authenticiteit en manipulatie centraal. Hoe gaan we om met deze spanning en hoe geven en willen we hier vorm aan geven?

Vanuit kunst en wetenschap geven sprekers hun prikkelende visie en gaan we in discussie, met Mark Blaisse als moderator.
Hans Tramper, over authentieke biotechnologie en manipulatie
Kobe Matthijs, over de strijd om auteursrecht op natuurlijke producten
Koen Vanmechelen, over de oorsprong en verandering van De Kip
Met een film van Barbara Visser

Gratis, maar beperkte toegang: aanmelden via beeldenopdeberg@gmail.com. 

Deze serie is mogelijk gemaakt door Impulse en Studium Generale van Wageningen UR, en ondersteund door KLV Wageningen Alumni Network.

De ontmoetingen- en debat reeks vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Beelden op de Berg 10: (Re)Source, met als thema authenticiteit en manipulatie. Hoe denken wetenschappers en kunstenaars over deze begrippen, en werkt een ontmoeting confronterend, elkaar versterkend of wordt het een uitdaging om  buiten ons eigen denkkader te treden? De tentoonstelling vindt plaats in het Belmonte Arboretum,  opent in juni en toont werken van o.a. Koen van Mechelen, Barbara Visser, Christien Meindertsma en Maria Barnas. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met  Wageningen UR.

Meer informatie: www.beeldenopdeberg.nl