Genetic Models for Animal Breeding

MOOC

Genetic Models for Animal Breeding

Leer wat de genetische en statistische principes zijn om verantwoord dieren te fokken en leer je eigen fokprogramma opzetten en verbeteren.

Organisator Wageningen University & Research

di 8 januari 2019 tot do 30 mei 2019

di 4 juni 2019 tot do 26 september 2019

di 1 oktober 2019 tot do 13 februari 2020

di 4 februari 2020 tot do 28 mei 2020

Duur This MOOC is open for enrollment.
Setup Online
Prijsomschrijving Free

Over deze cursus

Bij dierfokkerij gaat het om het selectief fokken van gezelschapsdieren of landbouwdieren met de intentie om de gewenste (en erfelijke) eigenschappen in de volgende generatie te verbeteren. Deze cursus biedt een inleiding op de stappen die nodig zijn om een fokprogramma op te starten. Ook krijg je inzicht in de benodigde genetische en statistische concepten om een solide fokprogramma op te zetten. Volg deze cursus en leer wat de belangrijkste factoren zijn voor het verbeteren en verhogen van de productiviteit en wat ervoor nodig is om een gezonde en sterke populatie te creëren en te behouden. Je leert hoe een fokker het juiste evenwicht zoekt tussen het verbeteren van de gewenste eigenschappen bij de dieren en de genetische diversiteit en duurzaamheid van het fokprogramma op de lange termijn. Je leert over de wetenschappelijke concepten uit de erfelijkheidsleer die worden gebruikt in de dierfokkerij, en hoe je de genetische modellen en rekenmethodes uit de dierfokkerij toepast.

Deze cursus leert professionals die met dieren werken beter te begrijpen wat de invloed van het fokken op dierpopulaties is en hoe ze genetische principes kunnen inzetten bij het maken van beslissingen. Deze cursus geeft je een stevige basis voor verdere studie, zoals fokkerijcursussen op masterniveau.

Je hebt statistiekkennis op tweede- of derdejaars universitair niveau nodig om deze cursus met succes te kunnen volgen.

Voor wie

Hoewel iedereen aan deze cursus mag deelnemen, is de cursus met name zinvol voor fokkers van:

• Koeien
  • Pluimvee/kippen
  • Paarden
  • Varkens/zwijnen
  • Honden
  • Schapen
  • Geiten
  • Vissen
  • Garnalen

Professional Certificate Programme Animal Breeding and Genetics

Deze cursus is onderdeel van het Professional Certificate Programme Animal Breeding and Genetics. Volg ook de andere cursus in het programma, Evaluating Animal Breeding Programmes, en investeer in je carrière als fokker.

De cursus is ontwikkeld met financiële steun en input van de Koepon Stichting en het African Chicken Genetic Gains-project.

Wat je gaat leren

• Welke stappen nodig zijn voor het opzetten van een fokprogramma
  • Wat de belangrijkste begrippen uit de dierfokkerij zijn
  • Welke genetische modellen en instrumenten je kunt toepassen om de fokwaarde van dieren te voorspellen