Nieuws

Gezond leven heeft ook na je zeventigste nog zin

Gepubliceerd op
6 september 2007

Als je afgaat op de volkswijsheid, dan is gezond leven niet meer zo belangrijk als je de zeventig bent gepasseerd. Op die leeftijd kun je uitstekend overleven op een dieet van patatje oorlog, jonge jenever en zware shag. Klopt niets van, ontdekte een Wageningse promovenda.

avoeding.jpg

Ir. Kim Knoops, als promovenda verbonden aan de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit, analyseerde de gegevens van zo’n 3500 zeventigplussers in elf Europese landen over een periode van tien jaar. De factoren die voor ouderen de kans verhoogden dat ze nog ouder werden, waren dezelfde als de factoren die voor jongere mensen belangrijk zijn. Meer dan dagelijks een half uur lichamelijk actief zijn woog het zwaarst, op de voet gevolgd door niet roken. De derde factor van belang was een gezond voedselpatroon met veel groente, fruit, vis en granen. Een vierde factor die de sterftekans verlaagde was matig alcoholgebruik.

‘Ouderen met op alle punten een gezonde leefstijl, hadden gedurende de periode dat we ze volgden vijftig procent minder kans om te overlijden’, zegt Knoops. ‘Achteraf ben ik verrast dat ook voor deze ouderen leefstijlfactoren nog zo belangrijk zijn.’

Een factor die de kans op overlijden verhoogde was gewichtsafname. Bij mannen die vijf kilo verloren verdubbelde de sterftekans. ‘Merkwaardig genoeg was dat vooral het geval bij Noord-Europese mannen’, aldus Knoops. ‘Misschien beschermt de Mediterrane leefwijze Zuid-Europese mannen tegen de negatieve gevolgen van gewichtsverlies.’

Met gewichtstoename was iets soortgelijks aan de hand. Bij oudere mannen die vijf kilo zwaarder werden, leek de sterftekans ook te verhogen, maar weer was dat alleen het geval bij Noord-Europese mannen. Bij Zuid-Europese mannen verhoogde gewichtstoename de sterftekans niet.

Daarnaast is ook de relatie tussen het cholesterol gehalte en sterftekans onderzocht. Bij ouderen werd geen verband gevonden tussen het totale cholesterol en de kans op overlijden. Het ‘goede cholesterol’ HDL  blijkt wel belangrijk te zijn bij ouderen. Hoe hoger het is, des te geringer is de kans op ziekte en overlijden.”

Kim Knoops promoveert op 7 september bij prof. Wija van Staveren, hoogleraar Voeding van de oudere mens, prof. Lisette de Groot, hoogleraar Voedingsfysiologie met bijzondere aandacht voor het verouderingsproces en de oudere mens en prof. Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek. |  Willem Koert