visnet

Gezonde gekweekte vis

Vis die gekweekt wordt, is zeer gevoelig voor infectieziekten. Voor soorten als karper zijn er nauwelijks vaccins. Voor zalm wel, maar die moet vaak uit het water worden gehaald om in te enten.

Dat geeft het dier soms dagenlang stress. Onderzoekers van Wageningen UR leiden een groot EU-project waarin zij zoeken naar een oplossing voor deze problemen. Dat moet leiden tot vaccins voor meer soorten kweekvis. En bovendien tot diervriendelijker methoden van toediening, zoals via voer. Op termijn moet onze vis vrij zijn van ziekten en stress. Daarmee draagt Wageningen UR bij aan de kwaliteit van leven.

In het EU-project TargetFish werken deskundigen op het gebied van het afweersysteem van vissen van een groot aantal kennisinstellingen uit onder meer Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italiƫ en Spanje en biotechbedrijven samen onder leiding van Wageningen University.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aanThis research is funded by the European Commission under the 7th Framework Programme for Research and Technological Development (FP7) of the European Union (Grant Agreement 311993 TARGETFISH)